Chiriile practicate de proprietari pe segmentul rezidential vor creste in 2016, "cu atat mai mult cu cat Legea darii in plata va ingreuna accesul la finantare printr-un avans mai mare, ceea ce-i va determina pe tineri sa locuiasca in chirie pana la economisirea sumelor necesare pentru avansul la o locuinta", apreciaza Razvan Cuc, directorul regional RE/MAX Romania.

In acelasi timp, anticipand aceasta tendinta, "in orasele cu economie puternica si piata imobiliara dinamica apare un segment tot mai mare de investitori care cauta locuinte pentru inchiriat - datorita randamentelor superioare oferite de banci", spune Razvan Cuc (foto). Chiriile in rezidential sunt proportionale cu valorile pretului locuintelor si se situeaza in jurul unui randament mediu de cca. 5-6%, mai mari in centrele economice/universitare unde efervescenta este evident mai ridicata, mai spune directorul regional Re/Max.

In ceea ce priveste stocurile, avand in vedere ca in 2016 sunt foarte multe proiecte rezidentiale ce vor fi livate in intreaga tara (mai ales in orasele mari) - va avea loc o crestere a stocului de locuinte. Despre cerere, cresterea sau scaderea acesteia va fi influentata semnificativ de noile modificari legislative - legea darii in plata - pentru care inca se asteapta normele de aplicare.

Care sunt elementele care ar putea oferi un elan mai mare pietei rezidentiale? "Accesul la surse de finantare care sa faciliteze satisfacerea nevoii uriase de fond locativ - pastrarea programului Prima Casa si echilibrarea legii darii in plata in norme de aplicare care sa il pastreze in zona de protectie sociala, fara a «sicana» bancile", apreciaza Razvan Cuc.

In opinia sa, in mod clar, cel mai mare potential de dezvoltare in piata rezidentiala il au "polii economici ai Romaniei - marile orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov s.a.m.d.. De altfel, spune managerul Re/Max, in aceste zone, inca de anul trecut, a avut loc reluarea unor proiecte pana acum blocate sau startul unor noi proiecte imobiliare - care par sa fie in crestere. Dincolo de aceste orase, Re/Max subliniaza ca si in alte zone din tara piata rezidentiala ia avant, fie ca vorbim de blocuri de mici dimensiuni, fie ca vorbim de constructii in regim propriu.

"In Bucuresti si Cluj-Napoca, doua orase asemanatoare ca si efervescenta, pretul mediu pe metrul patrat, pe segmentul rezidential, este de cca. 1.000 - 1.100 euro, iar in Brasov ajunge la cca. 850 euro / mp. In acelasi timp, in Arad costul pe metrul patrat este, in medie, de 800 de euro, in timp ce in Sibiu se situeaza la cca. 700 euro / mp", arata Razvan Cuc.

Cu privire la preferintele de finantare ale romanilor, seful Re/Max spune ca foarte multe dintre tranzactiile rezidentiale intermediate de companie au fost prin Prima Casa. "Acest lucru este in mod clar o tendinta definitorie pentru piata, in acest moment. Romanii au invatat din perioada crizei si acum aleg locuinte care sa le satisfaca nevoile, fara a se intinde foarte multe si a investi in proprietati de care nu au nevoie. In plus, in ceea ce priveste motivul pentru care aleg locuinte prin programul Prima Casa, valoarea mica a avansului este unul dintre acestea".

Re/Max Romania, una dintre cele mai active companii de consultanta in real-estate din tara, a intermediat in 2015 peste 300 de tranzactii rezidentiale ce au insumat comisioane de 1 milion de euro. Avand in vedere ca in piata imobiliara comisionul mediu pentru intermedieri rezidentiale se situeaza intre 2 si 3%, o estimare wall-street.ro a valorii totale a tranzactiilor realizate de Re/Max in 2015 s-ar ridica la un varf de 50 milioane euro pe Romania.

"Pe plan local, cele 15 birouri din reteaua Re/Max Romania aflate in orasele Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Bistrita, Brasov, Suceava, Bacau, Sibiu si Bucuresti au intermediat anul trecut peste 300 de tranzactii, iar valoarea totala a comisioanelor a atins 1 milion de euro", a declarat Razvan Cuc, presedinte Re/Max Romania. El mai estimeaza pentru acest an atingerea unui numar total de 24 de birouri, 165 de agenti si un business de 1,5 milioane de euro din comisioane din tranzactii.

In acelasi timp, in Romania, reteaua Re/Max a ajuns la 15 locatii in 9 dintre cele mai importante orase din tara, in timp ce numarul de agenti a trecut de 100.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri