Sorin Rosca Stanescu, care a beneficiat de reducerea pedepsei si pentru ca a scris carti in penitenciar, a declarat, joi, ca este foarte bine sa se faca o ancheta, pentru ca au existat abuzuri ale unor detinuti, au fost plagiate, iar o carte nu poate fi scrisa in cateva ore.

"Este foarte bine sa se faca ancheta, este foarte bine ca sistemul sa fie reformat, pentru ca legislatia in acest domeniu nu este clara. Este limpede ca au existat si abuzuri din partea unor detinuti, este limpede, din partea mea, ca au existat plagiate, acte de plagiat, asa ca este bine sa se faca ancheta", a spus Sorin Rosca Stanescu, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost citat sa se prezinte in dosarul privind acordarea ilegala de credite de la BRD , conform Mediafax.

Sorin Rosca Stanescu a subliniat insa ca, din punctul sau de vedere, este "dramatic" sa se renunte la posibilitatea pe care o au detinutii de a scrie orice, chiar si literatura."S-a dovedit, in plan mondial, ca la cei din penitenciar care se ocupa de cultura si de arta rata de recidiva este cea mai scazuta", a mai spus Sorin Rosca Stanescu.

Intrebat cum vede acei "scriitori" care au elaborat opere si in 12 ore, Sorin Rosca Stanescu a spus: "Eu sunt, cred, unul dintre campioni, nu al cartilor din penitenciar, dar al scrisului. De 25 de ani scriu carti, am scris 10 carti pana acum, scriu zi de zi, dar asa ceva nu este posibil, sa scrii in cateva ore o carte".

Sorin Rosca Stanescu a adaugat ca la elaborarea unor lucrari stiintifice, in primul rand sunt necesare avize ale conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar pentru fiecare carte scrisa in penitenciar exista un intreg dosar al perioadelor de redactare a acesteia, astfel ca totul poate fi urmarit cu mare precizie, prin prisma proceselor verbale prin care se consemneaza datele, orele de redactare a unei lucari.

Fostul senator Sorin Rosca Stanescu a fost eliberat conditionat in iunie 2015, dupa ce a executat aproape noua luni din pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare primita in dosarul "Rompetrol".Sorin Rosca Stanescu a beneficiat de reducerea pedepse si pentru ca a scris mai multe lucrari - "Criza financiara a presei scrise in Romania", "Un sfert de secol de presa postcomunista" si "Analiza vietii politice in Romania".

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marti, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Ministerul Justitiei a facut publica lista profesorilor universitari care, dupa cum prevede procedura, le-au dat detinutilor recomandare scrisa pentru a elabora o lucrare stiintifica pe o anumita tema. De asemenea, sunt enumerate si editurile care au publicat sutele de lucrari scrise in penitenciare.

Sursa foto: Bartek Zyczynski / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri