Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, la Satu Mare, ca va propune atacarea in contencios administrativ a hotararilor Guvernului privind alegerile locale pentru a putea invoca in cadrul procesului neconstitutionalitatea alegerii primarilor intr-un singur tur.

''Saptamana viitoare, dupa ce vom avea BPN, vom initia demersurile pentru atacarea acestei hotarari de Guvern in instanta de contencios administrativ, astfel incat sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii prevederilor alegerilor primarilor intr-un singur tur. Nu exista democratie in Romania daca nu vom reusi sa impunem doua tururi de scrutin'', a anuntat copresedintele PNL Alina Gorghiu intr-o conferinta de presa la Satu Mare, conform Mediafax.

Ea a afirmat ca procedura ''nu este usoara'', insa liberalii vor sa apere principiul reprezentativitatii alesilor in doua tururi de scrutin ''pana la capat''.

Copresedintele PNL a sustinut ca sondajele arata ca in cazul in care va fi un vot cu un singur tur schimbarea alesilor locali va fi in proportie de 15 – 17%, iar daca vor fi 2 tururi schimbarea va fi in proportie de 70%.

Gorghiu a mai spus ca PNL va cere introducerea Ordonantei Dragnea pe ordinea de zi a Senatului pentru ca ''in ultimul ceas, copiii lui Dragnea, traseistii politici sa isi piarda mandatul si sa nu poata organiza alegerile locale''. Liberalii vor mai solicita si extinderea votului prin corespondenta pentru alegerile prezidentiale si dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora, a mai spus copresedintele PNL.

Guvernul a adoptat miercuri hotararile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin in cazul primarilor, asa cum prevede legea in vigoare, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, precizand ca "lucrurile sunt pe un anumit fagas care nu se mai poate intoarce".

"Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotararile de Guvern care stabilesc intregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit fagas care nu cred ca se mai poate intoarce. Sigur, daca exista alte elemente de constitutionalitate care pot intoarce, prin terte decizii, aceste date nu pot sa comentez. Dar, din perspectiva

Guvernului, lucrurile au fost asumate prin hotarari de guvern care stabilesc intregul calendar", a declarat Suciu, intrebat despre discutiile privind modificarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Citeste si:
Miscarea Populara: Guvernul Ciolos sa-si asume raspunderea alegerilor
Miscarea Populara: Guvernul...

Guvernul a decis miercuri ca alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie si a adoptat mai multe hotarari privind organizarea scrutinului. PNL ii ceruse premierului adoptarea unei OUG pentru modificarea legii in sensul revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Premierul Dacian Ciolos a transmis ca decizia apartine Parlamentului si ca, in acest moment, nu exista o majoritate care sa sustina aceasta modificare.

In cazul legilor in vigoare Curtea Constitutionala poate fi sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate doar de catre instanta de judecata sau de arbitraj comercial in fata careia s-a invocat exceptia sau direct, de catre Avocatul Poporului

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Alina Gorghiu a demisionat de la sefia PNL