Alegerile locale din iunie 2016 vor aduce la linia de start primele partide formate in baza noii legi, insa membrii fondatori ai acestora sunt constienti ca sansele de a castiga macar un mandat de primar sunt foarte mici.

Partidul 200 pentru Bucuresti, Partidul Pirat sau Partidul BUN s-ar putea regasi pe buletinele de vot la alegerile locale, printre formatiunile politice deja consacrate. Desi legea a fost simplificata in asa fel incat un partid poate fi infiintat cu doar trei membri fondatori, de aici si pana la spargerea monopolului detinut de partidele traditionale drumul este dificil, admit cei care au avut initiativa de a pune bazele unei formatiuni. Unii spun ca legea a fost gandita in asa fel incat voturile celor care doresc "altceva" sa se divizeze intre mai multe formatiuni mici, altii arata ca mentinerea unui singur tur pentru alegerea primarilor le anuleaza sansele, scrie Mediafax.

Partidul Pirat se multumeste sa castige cativa consilieri locali

Fondatorul Partidului Pirat, Claudiu Marginean, a explicat ca organizatia din Romania este o filiala a partidului mare din Suedia. Aceasta miscare a luat fiinta, dupa ce o razie a politiei a inchis celebrul site de torrente The Pirate Bay. Marginean a explicat ca, in anul 2007, era proprietarul unui bar, iar in urma unei razii a politiei i-a fost confiscata aparatura de sunet si a fost obligat sa plateasca drepturile de autor pentru muzica din respectivul restaurant.

In Romania, Partidul Pirat isi propune sa schimbe Legea drepturilor de autor. ”Mi se pare exagerat ca, nu stiu, urmasii unui artist sa primeasca timp de 70 de ani drepturi de autor pentru o piesa sau pentru o opera realizata in urma cu multi, multi ani”, sustine liderul Partidului Pirat.

Partidul Pirat a devenit cunoscut in Romania dupa ce au reusit sa schimbe Legea partidelor politice. Judecatorii CCR le-au admis contestatia si au decis ca articolul prin care un partid poate fi fondat doar cu cel putin 25.000 de membri, domiciliati in cel putin 18 judete ale tarii, minimum 700 in fiecare judet, nu respecta Constitutia. ”A fost o munca de vreo doi ani de zile, timp in care am adunat documente de peste tot, de la Comisia de la Venetia, din dreptul international etc. Am muncit mult, dar am reusit. Acesta este obiectivul Partidului Pirat si in viitor: sa schimbe lucrurile punctual”.

Cat despre alegerile locale, Marginean sustine ca este foarte greu ca Partidul Pirat sa castige vreo primarie, insa obiectivul ar fi sa obtina ”cativa consilieri locali”.

200 pentru Bucuresti, tehnocrati part-time

Partidul 200 pentru Bucuresti este un partid local, iar printre membrii fondatori se afla si omul de publicitate, Bogdan Naumovici. ”Partidul a aparut dintr-o revolta a oamenilor neimplicati in politica, fata de sistemul politic actual. (...) Numele cred ca este autoexplicativ si se refera la obiectivul de a schimba administratia locala din Bucuresti, cunoscut fiind faptul ca pentru Bucuresti este nevoie de 193 de consilieri locali, 6 primari la sectoare si un primar general”, a explicat Naumovici.

El sustine ca selectia candidatilor se face cu ajutorul unei comisii de etica. ”Avem trei criterii destul de clare: sa nu fi fost in politica pana acum, sa nu aiba probleme penale, sa nu fi trecut pe la DNA si mai ales competenta profesionala”, a punctat Naumovici.

Partidul 200 pentru Bucuresti va incheia selectia candidatilor dupa jumatatea lunii aprilie. ”In ceea ce priveste candidatul pentru Capitala, aici este mai greu. Pentru postul de consilier local, acesta este un job part-time, care iti permite sa iti desfasori actualul job. Pentru functia de primar trebuie sa renunti la jobul tau actual, iar asta vom decide in urma selectiei interne”, a mai adaugat acesta.

Bogdan Naumovici sustine ca sistemul de alegere al primarilor intr-un singur tur dezavantajeaza partidele mici. ”Cred ca explicatia cea mai simpla este urmatoarea: daca la prezidentiale aveam alegeri intr-un singur tur de scrutin, atunci Nastase, Geoana si Ponta erau presedinti. PSD a castigat mereu in primul tur, asa ca este clar pe cine avantajeaza acest sistem de vot”.

Partidul BUN, formatiunea politica cu 0,00%

Presedintele interimar al Partidului BUN (Partidul Blocul Unitatii Nationale), Vulpoiu Dorel, sustine ca Legea partidelor cu trei membri fondatori a fost o miscare a marilor partide prin care incearca sa faramiteze cat mai mult voturile ce s-ar indrepta catre partidele mai mici. ”Exista un trend catre partidele noi undeva intre 35-38% si atunci marile partide au incercat sa cioparteasca acest procent in bucati cat mai mici”, sustine Vulpoiu.

Vulpoiu considera ca Partidul BUN pleaca de la 0,00%, iar testul alegerilor locale le va arata exact capacitatea formatiunii politice. ”Eu va spun, sincer, ca in sedintele pe care le-am avut cu ai mei, le-am spus ca acest partid are 0,00%. M-a intrebat cineva: domnule Vulpoiu, ce o tot tii, domnule, cu 0,00%. I-am spus ca dupa ce pleaca acasa sa nu aiba impresia ca dupa acea virgula de la zero exista ceva, ca nu exista. Noi suntem un partid nou infiintat, urmeaza sa participam in alegeri, iar in cazul in care am lua 1%, 10% sau 15% inseamna ca suntem pe drumul cel bun”, a declarat Vulpoiu.

Partidul se defineste drept ”un partid de centru-stanga, care se inscrie in traditia de centru-stanga a modernitatii europene, ce poate asigura statutul bunastarii, accesul universal la educatie si sanatate si se inscrie in lupta pentru promovarea si apararea drepturilor fundamentale ale omului”, conform paginii oficiale.

Partidul Noua Romanie sustine ca are adeziunea unui roman pe ora

Partidul Noua Romanie este partid cu acte in regula de la sfarsitul lui august 2015, insa membrii fondatori sustin ca de atunci, in medie, un roman se inscrie in fiecare ora in partid. Cosmin Grancea, membru fondator si purtator de cuvant al partidului, admite insa ca sansele de a obtine un scor bun la alegerile locale sunt mici.

”Pana acum, romanii au fost nevoiti sa aleaga de fiecare data intre doua rele, alegand raul cel mai mic. De acesta data, nu vor mai fi pusi in aceasta situatie. Noua Romanie nu este raul, este alternativa reala la actuala clasa politica. Romanii acum au sansa sa aleaga de cine vor sa fie reprezentati in structurile locale: fie merg pe mana tinerilor neafiliati politic, fie raman tot cu actualii politicieni care de 26 de ani sunt in functii in urma aliantelor electorale”, a spus Grancea.

Partidul Democratia Directa Romania, cu sediul in “Agora”

Partidul Democratia Directa Romania isi propune schimbarea sistemului prin trecerea de la democratia reprezentativa, la democratia directa. Infiintat in Suedia, partidul a fost "adus" in Romania de un roman stabilit acolo de 13 ani, Farca Dorin.

"Locuiesc in Suedia de 13 ani si am participat la formarea partidului de democratie directa de aici, din Suedia (DirektDemokraterna). Ulterior, in anul 2013, cand au inceput protestele din Romania, in legatura cu Rosia Montana, gazele de sist, m-am gandit sa fac cunoscuta aceasta forma de organizare si in Romania. La inceput nu ma gandeam ca o sa ajungem sa formam un partid, credeam ca ideea va fi preluata de miscarile civice de la acea vreme (…)Daca cumva vom participa la alegerile locale, ne-am gandit sa gasim o localitate de test in care putem oferi un exemplu despre cum poate functiona democratia direct”, a explicat Farca Dorin.

Partidul militarilor care ”nu deranjeaza pe nimeni”

Partidul National pentru Patrie a fost primul partid care s-a infiintat pe noua Lege si este compus, in mare pare, din militari rezervisti. Fondatorul partidului, colonelul Gligor Viorel, sustine ca partidul s-a infiintat pe Facebook, insa, pe masura ce se dezvolta miscarea ”au aparut camarazi prin tara, oameni care doreau sa ajute, dar au aparut si oportunistii. Politica este un loc in care oricine poate sa intre, dar in momentul in care iese din ea pute”, a spus Gligor.

Fondatorul partidului considera ca PNP ”nu va deranja pe nimeni la alegerile locale” pentru ca ideile care au stat la baza infiintarii au fost deja abandonate, tocmai de aceea a preferat sa se retraga si a demisionat din functia de presedinte.

Miscarea Noua Dreapta asteapta provincia si euroscepticismul

Miscarea Noua Dreapta a profitat de Legea partidelor cu trei membri si a devenit partid. Una dintre cele mai cunoscute miscari de extrema din Romania va intra in alegerile locale, insa reprezentantii acesteia sunt sceptici. ”Eu sunt gata sa pun pariu ca niciun partid nou infiintat pe noua lege a partidelor politice nu va scoate niciun primar nicaieri(…) discutam si de comune, nu doar de municipiile mari din Romania, care sunt la fel de importante. Pe noi ne intereseaza in mod deosebit mediul rural”, a declarat Tudor Ionescu, fondatorul partidului Noua Dreapta. Ionescu a spus ca are o strategie pe trei ani si asteapta ca euroscepticismul sa devina un curent tot mai puternic si in Romania.

Legea partidelor care permite infiintarea formatiunilor politice cu doar trei membri va aduce la startul alegerilor locale si partide cu lideri consacrati. Printre aceste partide regasim Miscarea Populara, condusa de Traian Basescu sau ALDE, formatiune condusa de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin. De asemenea, in aceeasi situatie, se va regasi si M10, partidul condus de Monica Macovei sau Uniunea Salvati Bucurestiul, care il are drept lider pe Nicusor Dan. Tot la aceste alegeri locale vom regasi si Partidul Puterii Umaniste Social-Liberalii, creat de europarlamentarul Maria Grapini, careia i s-a alatura si senatorul Ioan Ghise.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri