Subiectul introducerii votului electronic in Romania a revenit in atentie imediat dupa haosul de la alegerile din 26 mai, cand mii de romani din diaspora au stat ore in sir la cozi, multi dintre ei nereusind sa voteze, in final. De fapt, dupa fiecare scrutin electoral organizat prost, discutam, din nou, pentru o scurta perioada, despre varianta digitalizarii procesului. De data aceasta, aproape toate partidele parlamentare, inclusiv PSD, au depus proiecte de lege pe acest subiect si pare ca ne apropiem, in sfarsit, de momentul in care discutiile vor prinde si contur practic. Sorin Pavel, membru USR in echipa care se ocupa de strategia privind votul digital, inclusa de USR in proiectul de lege, a explicat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, cum vede partidul pe care il reprezinta, digitalizarea procesului electoral.

Cele mai importante surse de inspiratie, in cercetarea pentru proiectul de lege depus de USR, au fost Estonia - singura tara din lume in care votul electronic la distanta este aplicat la nivel national si recomandarile Consiliului Europei pe acest subiect.

In acest moment, exista mai multe tipuri de automatizare si digitalizare a procesului electoral, dar cel propus de USR este votul electronic la distanta, prin care cetatenii cu drept de vot isi exprima alegerea electorala in afara sectiilor, prin internet, pe telefon, laptop, PC sau alte device-uri de uz personal.

"Pornind de la modelul estonian, noi vrem ca votul electronic sa fie aplicat in tara si in diaspora. Am avut mai multe grupuri de interes care au facut presiune sa depunem acest proiect, cum ar fi navigatorii (care sunt plecati 6 luni si nu au cum sa voteze) sau asociatiile de nevazatori, pentru care cea mai mare problema este ca nu exista secretul votului”, a explicat Sorin Pavel.

Votul electronic la distanta nu inlocuieste votul traditional

“Votul electronic la distanta nu inlocuieste votul traditional. Votul la distanta incepe cu 6 zile inainte de ziua alegerilor, se poate vota de mai multe ori, dar ultimul vot conteaza. Daca ultimul vot este fizic, in sectie, el anuleaza votul electronic anterior. Acestea sunt recomndarile Consiliului Europei”, a mai spus membrul USR.

Votul electronic la distanta functioneaza pe 3 principii importante: capacitatea alegatorului de a verifica daca votul sau a fost receptionat, inscris corect si numarat asa cum a fost inscris.

Modelul estonian functioneaza in urmatorii pasi: iti certifici identitatea cu buletinul electronic, te loghezi, alegi din lista ce vrei sa votezi, trimiti buletinul, scanezi un QR Code care apare pe ecran si vezi continutul buletinului de vot - acest proces garanteaza ca votul a fost receptionat si inscris corect.

“Tot ce tine de sistemul de vot electronic se bazeza pe matematica si criptografie. Exista un proces matematic – zero knowledge proof – prin care putem avea certitudinea ca un rezultat este intr-un anume fel, fara sa fie dezvaluit continutul. Cu ajutorul criptografiei se pot face calcule matematice care sa demonstreze ca voturile au fost numarate asa cum au fost inscrise”, a mai explicat Sorin Pavel.

Un alt aspect care trebuie imprumutat de la estonieni este accentul pus pe transparenta – partea legata de numaratoarea voturilor din codul sursa trebuie pusa la dispozitia oricarui cetatean care vrea sa faca verificari, iar prezenta observatorilor, pe tot parcursul procesului de desfasurare a votului (de cand se reuneste comisia tehnica, pana se anunta rezultatul) este, de asemenea, necesara.

Alte informatii tehnice importante:

  • Fiecare vot este criptat de 2 ori: prima data este criptata alegerea din buletin (cu o cheie de criptare distribuita intre reprezentantii partidelor parlamentare) si a doua oara este criptata identitatea cetateanului.
  • In momentul in care se trimite buletinul electronic, se verifica identitatea alegatorului, pe baza de semnatura digitala (singurul mod acceptat in UE) si se introduce in urna digitala, care se inchide dupa terminarea scrutinului.
  • Daca un cetatean vrea sa voteze in persoana, la sectile fizice, buletinul digital se scoate automat din urma
  • Dupa inchiderea ambelor scrutine electorale, se reuneste comisia tehnica si, cu ajutorul cheilor de decriptare, separa identitatea si decripteaza doar votul.

Lipsa de incredere, un risc mai mare decat cel cibernetic?

In paralel cu discutiile aprinse despre votul electronic, au aparut si voci care atrag atentia asupra riscului cibernetic ridicat. Sorin Pavel crede ca acest riscuri invocate sunt mai mult teoretice si ca, desi niciun sistem creat de om nu este 100% perfect, beneficiul de a da o voce unor milioane de oameni este mai mare decat costul unui eventual atac.

Acesta a explicat de ce nu crede ca este posibil un atac cibernetic, care sa altereze rezultatul votului: atacul ar presupune sa fie interceptat fiecare buletin de vot si sa fie alterat in timp real, dar nu exista dovezi ca ultima generatie poate fi sparta in cateva zile. Dimpotriva, la ultimul calcul facut pe sistemul estonian, a reiesit ca un supercomputer are nevoie de 600 de ani pentru a sparge criptarea respectiva.

Riscul real este mai degraba un atac de tip denial of service – cand serviciul este bombardat de cereri, pana cand capacitatea serverelor cedeaza”. Estonia a rezolvat problema prin organizarea alegerilor timp de sase zile, ceea ce propunem si noi, iar perioada indelungata de vot asigura faptul ca nu exista un moment critic in care sa fie produs atacul. De asemenea, ei au descentralizat infrastructura hardware, prin amplasarea ei in ambasadele din afara teritoriului national. Practic, in caz de invazie, sistemul informatic din Estonia, in totalitatea sa, poate funcționa independent.

Totusi, daca riscurile nu sunt atat de mari precum par, de ce este Estonia singura tara din lume care a implementat, la nivel national, sistemul de vot electronic la distanta?

Raspunsul lui Sorin este ca fiecare tara are o traditie in organizarea alegerilor, pe care o respecta. Astfel, in Canada acest sistem este folosit la nivel local, in Australia, la nivel de federatii, in Franta este in licitatie noul sistem de vot electronic, in Elvetia se voteaza electronic in jumatate din cantoane, iar in India sunt cateva provincii care folosesc acest sistem. De asemenea, 25 de state din SUA permit soldatilor sa voteze electronic la distanta.

“In mod clar nu este un proiect usor. Pentru USR este varful de lance intr-un proces mai mare de digitalizare a Romaniei, lucru ce tine de vointa politica si inseamna, in primul rand, transparentizare. Insa, primul pas este sa avem buletin electronic de identitate, iar noi am pornit de la premisa ca il vom adopta in curand. De asemenea, inainte sa finalizam proiectul de lege, am discutat cu mai toti producatorii de sistem electronic de vot din lume si pretul mediu reiesit este de 1 euro per votant - in linie cu ce se discuta acum. La acesta se adauga si costul pentru identificare, daca aceasta se va face prin token-uri, se adauga si valoarea lor, pentru care nu am o estimare, in acest moment”, a mai spus Sorin Pavel.

Cand si cum ar putea fi implementat votul electronic la distanta?

“Un orizont realist de implementare, in viziunea noastra, este 2024. Unul dintre motivele pentru care adoptarea votului electronic la distanta nu a fost adoptat, la fel de mult ca cel cu masini de vot, este acela ca cetatenii trebuie sa aiba incredere in institutiile statului. Aceasta este bariera principala care ne tine departe de votul electronic la distanta. Dar putem creste increderea prin proiecte pilot si testari. De altfel, in simularea noastra, primele trei scrutine sunt experimentale, la nivel de judet si, mai exact, doua dintre ele nu conteaza la nivel de rezultat final. Avem nevoie de timp ca sa aratam ca se poate si ca sa dam o sansa statului sa dezvolte procedurile, sa isi intareasca institutiile”, a mai spus membrul USR.

Cum comenteaza scandalul intern din USR in care a fost implicat

In luna iunie, Sorin Pavel a fost implicat intr-un scandal intern in USR, dupa ce mai multi membri, printre care si Cristian Ghinea, s-au aratat nemultumiti ca firma administrata de Sorin Pavel ar fi incasat 8.000 de euro pentru servicii de promovare in mass-media, in campania pentru europarlamentare, potrivit Mediafax.ro.

L-am intrebat pe Sorin care este raspunsul sau oficial, legat de aceste discutii:

“Noi, in USR, avem o democratie interna si un spirit civic foarte puternice. Chiar si Dan Barna a spus recent ca, desi scorul USR a fost unul istoric, la nivel intern au fost critici foarte mari, de parca am fi pierdut alegerile. Sunt un anticorp puternic impotriva abuzurilor si deciziilor gresite. Deci este absolut normal ca astfel de decizii sa fie dezbatute. Iar daca unii colegi sunt mai vehementi, asta face parte nu doar din viata democratica a unui partid, ci si a societatii.

Totusi, nu este ilegal sau imoral ca un antreprenor sa isi ajute partidul, cat timp lucrurile se fac in mod transparent. Iar in cazul meu, procedura a fost transparenta: la Sectorul 3, decizia finala a fost luata de o comisie formata din membrii tuturor gruparilor din filiala, fiind unanima.

Eu sunt voluntar in USR, dar nu le pot cere colegilor mei sa lucreze gratis, cata vreme le respect munca si profesionalismul. Cat timp lucrurile se fac transparent, nu am de ce sa imi fac procese de constiinta ca o sa fiu judecat, mai ales daca partidul are nevoie de sprijinul meu.

De altfel, toata discutia a plecat de la pret. Noi am detasat 8 oameni in 2 saptamani, am livrat 4 filmari, 9 clipuri de campanie, sedinte foto si materiale de campanie, unele dintre ele cu deadline de 24-48 ore, echipa fiind nevoita sa lucreze pana noaptea tarziu. In aceste conditii, pretul de 7.500 de euro fara TVA nu este unul mare, mai ales daca ar fi sa comparam cu situatia din piata. Pentru aceleasi servicii, pretul solicitat poate fi dublu.

Important e ca, institutional, s-a invatat o lectie fundamentala: USR este primul partid din Romania care isi va face publice toate contractele”, a concluzionat Sorin Pavel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri