Uniunea Salvati Romania (USR) propune un proiect de lege pentru votul electronic la distanta, in contextul in care peste 3 milioane de romani lucreaza peste hotare. Desi circa 60% dintre respondentii unui sondaj sunt de acord cu introducerea votului electronic la distanta, mai putin de jumatate ar avea incredere in rezultate. Modalitatea in care s-ar desfasura votul electronic, securitatea acestuia si provocarile pe care le implica au fost cateva dintre subiectele discutate joi, in cadrul unei dezbateri.

Cum se va desfasura votul electronic la distanta?

In proiectul de lege initiat de USR, votul electronic are loc cu sase zile in avans, pentru familiarizarea votantului cu procedeul de vot si pentru prevenirea votului coercitiv. Alegatorul isi poate schimba de cate ori vrea votul in aceasta perioada, dar nu va putea vota electronic in ziua alegerilor si doar utimul vot exprimat este valabil.

Votul electronic la distanta se poate exercita prin intermediul unei aplicatii care se descarca pe telefon, calculator sau tableta, aplicatie ce poate fi preluata de pe un portal asigurat de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Principiul de baza dupa care functioneaza votul electronic la distanta, la fel ca in cazul votului prin corespondenta clasic, este cel al „plicului dublu”.

Sistemul de vot electronic se supune unui proces de verificare si certificare de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale si de catre o organizatie independenta din domeniul securitatii, desemnata de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin licitatie publica internationala, se arata in proiectul de lege.

Cand poate fi folosit votul electronic la distanta?

Votul electronic la distanta poate fi folosit la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, pentru Parlamentul European, pentru autoritatile administratiei publice locale, Presedintele Romaniei si in cazul referendumurilor nationale sau locale.

Votul electronic poate fi utilizat indiferent daca alegatorii au domiciliul sau resedinta in tara sau strainatate si este o modalitate de vot complementara votului la urne.

De ce avem nevoie de votul electronic?

USR argumenteaza ca este nevoie de votul electronic la distanta in conditiile in care peste 3 milioane de romani sunt plecati la munca sau pentru a studia in strainatate. De asemenea, ar fi util cetatenilor romani cu drept de vot care sunt nevoiti sa calatoreasca pana la consulate sau ambasade si persoanelor bolnave sau cu dizabilitati.

Elementele de securitate

Pentru securitatea votului electronic, USR sustine ca unica solutie reala este folosirea certificatului digital si identificarea in persoana a votantului. Certificatul digital este un document electronic si criptografic care reprezinta un act de identitate cu recunoastere juridica in Romania si Uniunea Europeana. Certificatele digitale vor fi emise de catre Autoritatea Electorala Permanenta in tara si de catre reprezentantele diplomatice si consulare ale Ministerului Afacerilor Externe, pentru cetatenii romani in afara Romaniei. Cheia care controleaza aceasta urna criptografica este impartita intre membrii comisiei. Numai prin reunirea tuturor cheilor se poate deschide urna.

Colonelul Laura Jurcut, seful Directiei Calitate si Relatii cu Beneficiarii in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), sustine ca pentru un vot electronic la distanta sunt posibile doua variante: o retea de comunicatie controlata, folosita in sectiile de vot ca alternativa la aplicatia pentru mobil si desktop.

„Ar fi doua variante posibile: o retea de comunicatie controlata, folosita in sectiile de vot si de oriunde din Internet. Reteaua este o solutie mult mai scumpa, pentru ca trebuie sa faci o infrastructura, dar, daca discutam de atacuri cibernetice, se minimizeaza foarte mult riscul. Din Internet, evident, avem o arie extinsa de expunere la atacuri cibernetice. Odata ce esti in Internet, esti expus si vei fi atacat. Sa nu fim naivi. Dar, sunt avantajele care tin de faptul ca e un sistem usor accesibil de catre persoanele care nu au timp sa mearga intr-o sectie de votare sau nu pot. Ca o consecinta, ar trebui ca prezenta lor sa creasca”, a declarat Jurcut in cadrul dezbaterii.

Provocarile sistemului electronic de vot

Necesitatea construirii unui cadru legislativ de reglementare, construirea unui mecanism de inrolare a persoanelor cu drept de vot, facil si sigur si masuri care sa asigure disponibilitatea sistemului de vot, disponibilitatea in sensul ca sistemul sa nu fie blocat cu atacuri cibernetice si sa nu fie folosit din acest motiv, se numara printre provocarile sistemului electronic de vot, sustine reprezentanta STS.

Implementarea metodelor de identificare unica a votantilor, astfel incat sa fie evitat furtul de identitate se numara printre provocarile sistemului electronic de vot la distanta. Riscurile privind furtul de identitate trebuie foarte bine identificate si stapanite, astfel incat sa se stie ce ar trebui facut in cazul in care lucrurile acestea se intampla.

Mai mult, faptul ca in Romania, cetatenii nu obisnuiesc sa utilizeze serviciile electronice in mod curent, necesita o educare a utilizatorilor pentru a putea folosi un astfel de sistem.

Cati romani au incredere in votul electronic?

Conform unui sondaj IMAS din ianuarie 2019, realizat la comanda USR, 57,1% din romanii participanti la sondaj sunt de acord cu introducerea votului electronic la distanta in Romania, 37,9% nu sunt de acord, iar 5% au raspuns ca nu stiu. Daca la urmatoarele alegeri s-ar introduce votul electronic la distanta, 71,7% ar merge la vot, 25,1% nu ar merge, iar 3% nu stiu. Desi rata de participare ar fi crescuta, doar 48,7% dintre respondenti ar avea incredere in rezultatele votului electronic la distanta.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.011 persoane adulte, in perioada 11-30 ianuarie 2019, marja de eroare fiind de plus, minus 3,1%.

Modelul Estonia

In prezent, Estonia este singura tara din Uniunea Europeana care foloseste sistemul de vot electronic. In 2005, Estonia a devenit prima tara din lume care a introdus sistemul de vot electronic in cadrul alegerilor, iar in 2007 a fost prima tara care a folosit votul electronic in cadrul alegerilor parlamentare. La alegerile locale din 2017, peste 30% dintre estonieni au votat online.

Procesul de vot electronic a putut sa devina lege in contextul in care Estonia este una dintre cele mai digitalizate tari, in care toate scolile si organizatiile guvernamentele au echipamente ITC, 99% dintre transferurile bancare sunt realizate online, iar toata tara are acoperire broadband, a declarat, in cadrul conferintei, Robert Krimmer, profesor de e-Governance la Departamentul Ragnar Nurske din cadrul Scolii de Business si Guvernare, Universitatea Tehnologica din Tallinn.

Votul electronic estonian a fost, insa, criticat de-a lungul timpului de experti in securitate cibernetica din afara tarii, care au avertizat ca sistemul nu este sigur, sustinand ca se poate crea o bresa prin care sa se schimbe voturile si rezultatul total si sa se stearga urmele actiunilor daca ar putea instala un malware in servere. Autoritatile din Estonia au raspuns criticilor, sustinand ca sunt politice, nu tehnice.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri