Ministrul Fondurilor Europene a demisionat. Cine o inlocuieste

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a demisionat, au precizat luni surse politice pentru Mediafax. Informatia a fost confirmata de ministru, prin intermediul unui comunicat de presa, Aura Raducu precizand ca premierul Dacian Ciolos a fost cel care i-a cerut sa paraseasca echipa guvernamentala. Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene, la cancelaria premierului, este propunerea pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene, conform aceleasi surse.

"La solicitarea domnului prim-ministru, imi depun demisia din functia de ministru al fondurilor europene. Am acceptat sa fac parte din aceasta echipa guvernamentala cu gandul ca voi reusi sa introduc o noua abordare si un nou tip de management in acest important domeniu al fondurilor europene", se arata in comunicat.

Aura Raducu a spus ca mare parte din prioritatile pe care si le-a propus la minister sunt in curs de realizare, insa premierul este nemultumit.

Ministrul demisionar precizeaza ca a avut in vedere finalizarea programelor 2007-2013, inchiderea proiectelor, realizarea unei rate cat mai mari de absorbtie in special prin includerea unor proiecte retrospective, finantate numai de la bugetul de stat in perioada 2007-2015, realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politica de coeziune, cu scopul eliminarii problemelor si blocajelor inregistrate, precum si reducerea neregulilor, indeplinirea conditionalitatilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sanatate, transport, gestionarea deseurilor, etc.) prevazute in cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana, multe cu termene depasite, cresterea transparentei in implementarea programelor si proiectelor europene, informarea cat mai corecta a cetatenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice, precum si eealizarea impreuna cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor si proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esentiale pentru depunerea proiectelor.

Aura Raducu a mai precizat ca a urnarit simplificarea si standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finantare, a documentelor solicitate beneficiarilor, o comunicare mai buna cu beneficiarii si sprijin direct, la nivel regional si local, prin organizarea unui sistem unitar si profesionist de informare, finalizarea actiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management si control pe fiecare program operational, atat la nivelul de autoritate de management cat si la nivel de organisme intermediare; evaluarea performantelor inregistrate de catre fiecare structura, lansarea, impreuna cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE), precum si demararea pregatirii proiectelor publice prin imbunatatirea normelor si standardelor de pregatire a documentatiei, realizarea unui contract de antrepriza clar si corect pentru lucrari publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

Citeste si:
Boloș: Bugetul pentru stimulentul medical va acoperi 75.000 de...
Marcel Boloș, ministrul...

"Prioritatile mentionate sunt in prezent intr-un stadiu avansat de implementare si s-au concretizat prin lansarea, de catre Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizeaza peste 40% din alocarile programelor gestionate in perioada 2014-2020 – cinci programe in valoare totala de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE si cofinantare nationala (Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate)", arata ministrul.

Aura Raducu explica faptul ca si-a dorit ca pe baza experientei acumulate in peste 20 de ani de gestionare a programelor si proiectelor europene, si avand in vedere schimbarile dorite de societate, sa ajute la intarirea capacitatii administrative a ministerului si la dezvoltarea unei institutii europene, capabile sa asigure coordonarea si implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile si programele nationale, contribuind totodata la pregatirea Romaniei pentru Presedintia Consiliului UE in 2019.

Cu toate acestea, la solicitarea premierului, a decis sa demisioneze.

"Totusi, avand in vedere nemultumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, imi depun demisia din functia de ministru al fondurilor europene. Regret ca nu am avut sansa de a duce la bun sfarsit actiunile propusem, dar raman un sustinator al politicii de coeziune, al principiilor europene si al utilizarii cat mai eficiente si profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii", mai spune ministrul demisionar.

Citeste si:
Cîțu: L-am demis pe Voiculescu ca să mă asigur că oamenii au...
Florin Cîțu: L-am demis pe...

Sursa foto: Mediafax Foto
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri