Comisia pentru Statut a decis ca alesii care si-au angajat rude la cabinet inainte de 2013 nu vor putea fi sanctionati

Comisia parlamentara comuna pentru Statutul senatorilor si deputatilor a adoptat raportul legii PSD-UDMR prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinete inainte de 2013 nu vor mai putea fi sanctionati, pe motiv ca abia atunci a fost introdusa in Statut interdictia, desi ea era prevazuta deja in alte legi.

Comisia pentru Statut a dat o hotarare inca de anul trecut prin care senatorii si deputatii care se aflau in aceasta situatie puteau scapa de sanctiuni, insa parlamentarii s-au plans ca aceasta nu are efect, avand in vedere ca ea nu este cuprinsa si in interiorul unei legi. Parlamentul a decis atunci ca pe 4 mai sa organizeze un plen comun in care sa ia act de hotararea Comisiei, ca ea sa fie publicata in Monitorul Oficial, potrivit News.ro.

Intre timp, parlamentarii au venit cu o noua solutie, prin care treceau direct in lege prevederile hotararii. Astfel, pe 8 mai, doi deputati PSD si unul UDMR au depus o propunere legislativa de interpretare a articolului 38 din Statutul deputatilor si senatorilor, care se refera la interdictia angajarii rudelor de pana in gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care sa se precizeze clar ca, inainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restrictie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplica retroactiv.

Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, saptamana trecuta, raport favorabil, si urmeaza sa fie adoptata la viitorul plen comun, potrivit raportului inregistrat pe site-ul Camerei Deputatilor. Situatia a aparut dupaa ce cinci deputati - Ion Calin, Iulian Iancu, Laurentiu Nistor si Iuliu Nosa de la PSD, si Mihaita Calimente de la PNL - au facut o solicitare de interpretare a legii, ei sustinand ca nu pot fi acuzati de conflict de interese de catre ANI pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare anterior modificarii statutului, deci in 2013, cand a fost introdusa expres interdictia angajarii rudelor.

In pofida explicatiei deputatilor, Statutul a fost modificat cu aceasta mentiune expresa tocmai ca o interpretare a Codului penal - textul de lege in baza caruia deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birouri au fost cercetati. Astfel, Codul penal prevede, la articolul 301, ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Citeste si:
Audieri guvernul Cîțu: Ion Ștefan, aviz negativ pentru Dezvoltare
Audierea miniștrilor propuși...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Practic, deputatii care au cerut interpretarea Statutul parlamentarilor cer ca legea in baza careia sa fie judecati sa fie Statutul lor, si nu Codul penal - in baza caruia ANI a dispus cercetari si a stabilit ca cei in cauza sunt in conflict de interese. Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, printre ei aflandu-se si cei 5 deputati care au solicitat interpretarea legii in favoarea lor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri