”Cred ca Romania face parte din grupul relativ mic de tari care va fi foarte influentata de presedintele ales, deoarece Romania este un stat din prima linie a frontului impotriva Rusiei lui Putin, la fel cum tari precum Filipine si Vietnam sunt in prima linie in Marea Chinei de Sud, impotriva Chinei”, a afirmat Robert Kaplan, in emisiunea ”Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de catre Pro TV, potrivit News.ro.

Kaplan a aratat ca Hillary Clinton considera ca Statele Unite au obligatii istorice fata de NATO si fata de UE, de a le apara de agresivitatea rusa. ”Hillary Clinton are o perspectiva istorica foarte bine formata si e posibil sa fie un aliat mai sigur decat administratia Obama. Acesta e un lucru bun”, crede Kaplan.
In schimb, disponibilitatea candidatului republican Donald Trump de a negocia cu Rusia ar putea arata ca este dispus la compromisuri, fara a statua exact principiile pe care este dispus sa le apere.

”Pare sa nu aiba nicio loialitate fata de NATO, ceea ce e o veste foarte proasta pentru Romania. Cred ca o tara ca Romania are o miza mare in aceste alegeri”, considera scriitorul american.

Citeste si:

Intrebat despre posibilitatea unor negocieri ruso-americane cu impact major asupra unor alte state, Kaplan a raspuns: ”Cred ca dumneavoastra va referiti la o intelegere care ar compromite securitatea tarilor din Europa de Est. Cu Hillary Clinton, nu trebuie sa va temeti de asa ceva, dar cu Donald Trump da.”
In ce priveste modul in care este vazuta Romania de catre Washington, Kaplan a spus ca tarii noastre nu i se da foarte mare atentie pentru ca nu este o tara cu probleme, fiind ocolite de crize politice sau sociale majore.

”Atentia Washingtonului e foarte limitata si se concentreaza numai pe locurile unde se desfasoara crize majore. Asadar, la Romania nu se prea gandesc. Romanii trebuie sa se gandeasca sa influenteze o elita din Washington, care sa cuprinda poate 300-400 de oameni, care sunt implicati direct in relatiile cu Europa si cu Romania. Oamenii din Departamentul de Stat, cei din Departamentul Apararii, cei de la Trezorerie, expertii in studii europene din diferitele institutii”, a declarat americanul.

Robert Kaplan este un cunoscut autor al unor carti pe teme de politica externa si jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post si New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea ”In umbra Europei” care se refera, aproape exclusiv, la Romania postcomunista.

Sursa foto: Trevor Collens/Shutterstock.com