”Tema videoconferintei este evaluarea pagubelor produse de inundatii si de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile, precum si a masurile luate de autoritatile responsabile pentru protejarea cetatenilor si a bunurilor acestora”, informeaza Guvernul.

In momentul de fata interventiile in teren sunt coordonate de catre Centrul National de Conducere Integrata din Ministerul Afacerilor Interne, iar ministrul Petre Toba il informeaza constant pe primul-ministru asupra evolutiei situatiei.

”Printre masurile de urgenta luate inaintea si in timpul fenomenelor meteorologice periculoase se regasesc: � avertizarea/alarmarea populatiei din zonele cu risc de inundatii; � evacuarea populatiei si animalelor conform planului local de aparare impotriva inundatiilor; � asigurarea patrularii pe cursurile de apa;� verificarea si supravegherea podurilor si podetelor; verificarea rigolelor si a santurilor de scurgere a apei, deblocarea acestora mobilizarea cetatenilor la actiunile preventive si la interventia operativa si instituirea permanentei la sediul primariilor”, mai transmite Guvernul.

O fetita de doi ani si-a pierdut viata dupa ce un copac smuls de o vijelie a cazut peste autoturismul in care se afla, in Mures, iar un barbat a murit lovit de fulger in Timis. Sute de locuinte au fost inundate sau avariate de furtunile produse duminica noapte in mai multe judete. In judetul Suceava, zeci de turisti au ramas izolati in pensiuni, iar mai multe masini au fost luate de ape. La Arad, ploile au inundat cartiere intregi, inclusiv doua spitale, unde medici si pacienti au lucrat alaturi de pompieri pentru evacurea apei. Un intreg cartier din Petrosani, aflat intr-o zona mai joasa, este sub apa, nivelul acesteia ajungand la etajul intai al imobilelor.

Sursa foto: Agerpres Foto