"Tribunalul Bucuresti a decis sa admita in parte apelul facut de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si sa ii dea castig de cauza pe un singur punct: sa imi confiste suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, in perioada anterioara inceperii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2014. Neavand bani inainte de inceperea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adica am adus bani de acasa, iar acum trebuie sa ii mai platesc o data", a scris Macovei, pe Facebook, anuntand ca "a castigat" insa acest proces, scrie News.ro.

Europarlamentarul explica faptul ca banii au fost inregistrati in mod transparent, ca imprumut, de la ea, ca persoana fizica, catre candidatul Macovei, astfel incat tranzactia ar fi trebuit sa fie vazuta ca o donatie, iar legea permite acest lucru.

"Este deja binecunoscut faptul ca in campania electorala am avut finantari mici de la multi oameni. Nu am avut donatii mari, nu am primit bani adusi cu punga. Toate donatiile si cheltuielile din campanie s-au facut prin mandatar financiar, asa cum prevede legea. Mandatarul financiar a declarat la AEP si sumele primite inainte de inceperea campaniei, desi legea spune ca se aplica numai in timpul campaniei electorale. De pilda, declararea legala a imprumutului de 10.000 de euro s-a facut pe 14 august 2014, deci inainte de inceperea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia sa ceara confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparenta decat prevede legea", sustine Monica Macovei.

Europarlamentarul subliniaza ca intreaga finantare a campaniei sale pentru alegerile prezidentiale a incercat sa mute procesul "de la baroni la cetateni", in conditiile in care legea "era gandita pentru donatori putini si mari", pentru a incuraja “clientela politica”. In 2015, AEP a decis confiscarea sumei de 300.000 de lei de la Monica Macovei pentru neregularitati in finantarea campaniei electorale din 2014, care ar fi incalcat legislatia electorala, pentru ca europarlamentarul a strans bani prin donatii prin PayPal. In urma unui proces inceput in 2015, instanta a hotarat ca Macovei sa returneze 10.000 de euro din aceasta suma.

Sursa foto: ptnphoto, Shutterstock