Avand constiinta limpede si ferma ca episodul nefericit al declaratiilor domnului James Pettit nu va subrezi parteneriatul strategic vital intre Washington si Bucuresti, el trebuie abordat, fara pudibonderii inutile, tocmai pentru a sublinia, daca mai era cazul, ca problematica R. Moldova ramane, pentru romanii din dreapta Prutului, sensibila si strategica.

1. Linie de mesaj sau eroare privata?

„Moldova nu este Romania… Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special…”, a declarat James Pettit pentru postul public de televiziune de peste Prut.

Citeste si:

Trecem peste faptul ca denumirea corecta a statului din stanga Prutului este Republica Moldova, nu Moldova, iar utilizarea sintagmei „Moldova“ este ea insasi o strategie identitara a moldovenistilor de la Chisinau prin care treimea de Moldova istorica din stanga Prutului isi asuma, fraudulos, mostenirea istorica a intregului voievodat. Revenind la continutul declaratiei, nu putem clarifica aici daca e vorba despre o linie de mesaj a Departamentului de Stat sau de un exces de zel din partea reprezentantului SUA la Chisinau. Oricare ar fi insa explicatia, declaratiile ambasadorului James Pettit sunt stupefiante. Partea romana, prin canale specifice, trebuie sa clarifice urgent aceste chestiuni. Pentru ca daca „Moldova nu este Romania” e linia strategica a Departamentului de Stat, atunci aceasta abordare va continua si va produce consecinte pentru regiune si pentru Romania. ASTA trebuie sa clarifice Bucurestiul, si inca urgent.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: AXL/ Shutterstock.com