Presedintele va fi insotit de o delegatie de cercetatori romani care colaboreaza cu CERN, precum si de doi olimpici nationali la Fizica. Dupa ceremonia ridicarii drapelului Romaniei, Iohannis va avea discutii cu conducerea Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara si va vizita principalele facilitati ale CERN.

Seful statului va avea o intalnire cu cercetatori romani care lucreaza la CERN sau colaboreaza la proiectele Organizatiei. Iohannis a fost profesor de fizica. Si in cadrul altor deplasari in strainatate presedintele a vizitat complexuri stiitifice, precum Centrul de Tehnologie si Inovatie Sunrise Valley din Vilnius.

La data de 17 iulie 2016, Romania a devenit cel de-al 22-lea stat membru cu drepturi depline al CERN, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial in domeniul fizicii particulelor elementare. Acesta este, printre altele, cunoscut ca locul in care s-a creat web-ul (in anul 1989), precum si locul unde se afla un accelerator de particule de mari dimensiuni (Large Hadron Collider), in care se urmareste recrearea conditiilor existente imediat dupa Big Bang.