Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura, fara sa se puna problema vreunei intreruperi, precizand ca luni, la pranz, are programata o intalnire cu reprezentantii RADET, ELCEN si ai Ministerului Energiei.

"Ii asigur pe bucuresteni ca vor avea apa calda si caldura, nu se pune problema niciunei intreruperi, asa cum se vehiculeaza acum in spatiul public, in incercarea de a induce panica in populatie si de a scoate vinovata Primaria Capitalei intr-o problema care treneaza de peste 10 ani", a spus Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Primarul Capitalei a precizat ca luni, la pranz, se va intalni cu reprezentantii RADET, ELCEN si ai Ministerului Energiei.

"In aceste zile am dialogat cu RADET, ELCEN si Ministerul Energiei pe tema situatiei RADET-ELCEN. Am stabilit ca vom avea o intalnire luni la pranz cu toti factorii responsabili. Problema este si a Guvernului, acesta trebuie sa creeze cadrul legal pentru achitarea datoriei istorice. Subventia pentru RADET este platita la zi, iar Primaria Capitalei este pregatita in acest moment sa achite in totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care asteapta ridicarea de catre ELCEN a popririi din contul Escrow", a spus Firea.

Ea a amintit ca, zilele trecute, a facut apel la membrii Guvernului sa se implice in rezolvarea situatiei problematice dintre RADET si ELCEN.

Primarul General a explicat, intr-o scrisoare deschisa adresata Executivului, ca nu se poate pune in pericol intreg bugetul Primariei Capitalei, pentru scoli, gradintte, spitale, pentru proiectele de infrastructura si alte nevoi urgente, pentru a plati in doua - trei luni o datorie istorica de 10-15 ani, pe care o au aceste unitati economice.

Distrigaz Sud Retele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsa si la clientii companiei de stat, inclusiv RADET, a anuntat compania Elcen, care sustine ca, din aceasta cauza, ar putea fi obligata sa opreasca productia de energie electrica si termica incepand de sambata.

Compania Distrigaz Sud Retele sustine ca este dispusa sa ia in considerare orice masura de natura sa rezolve amiabil situatia Elcen si sa nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucurestiului.

"In acest context, Distrigaz Sud Retele accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti SA, notificand in acest sens Elcen in cursul zilei de astazi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu conditia de a fi achitata de indata o prima transa de 5,8 milioane lei, reprezentand 50 la suta din valoarea popririi. Acesta plata, coroborata cu angajamentul ferm de a achita si a doua transa pana la sfarsitul acestei luni, sunt conditii preliminare si obligatorii pentru ridicarea popririi", arata Distrigaz, intr-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirma ca masura de limitare a alimentarii cu gaze naturale care vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luata si mentinuta fara a afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordati la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic".

Poprirea a fost instituita de catre Distrigaz Sud Retele pentru datorii neachitate in valoare de 11,67 milioane lei, reprezentand dobanzi de intarziere la plata a serviciilor de distributie a gazelor.

"Distrigaz Sud Retele SRL a instituit astazi poprire pe toate conturile bancare ale societatii Electrocentrale Bucuresti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispozitia executorului judecatoresc, mandatat de catre Directorul General Distrigaz Sud Retele, Dan Pantilie. In plus, poprirea a fost extinsa si asupra tertilor popriti, clienti ai ELCEN, printre care si RADET Bucuresti", a anuntat Elcen, intr-un comunicat remis News.ro.

Elcen a sustinut ca, din aceasta cauza, ar putea intrerupe productia incepand de sambata.

"Din cauza acestui blocaj, Elcen se afla in imposibilitatea de a plati gazele naturale necesare si serviciile aferente, de transport si distributie, si, pe cale de consecinta, exista riscul major ca, incepand din data de 10.09.2016, productia de energie electrica si termica sa fie sistata", a precizat Elcen.

Datoria principala asupra careia au fost calculate aceste penalitati de intarziere a fost achitata dupa data scadenta de catre Elcen, care motiveaza situatia prin neplata de catre RADET a obligatiilor catre Electrocentrale Bucuresti.

In total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei catre Elcen.

Elcen mentioneaza ca, in acest moment, "Primaria Municipiului Bucuresti are disponibila o suma de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentand subventia aferenta lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, in baza facturii emisa de catre Elcen".

Legislatia prevede ca plata subventiei trebuie sa fie efectuata de catre Primaria Municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la primirea decontului, iar Elcen considera ca scadenta platii a fost depasita in mod nejustificat.

Marti, Distrigaz Sud Retele a decis limitarea furnizarii de gaze naturale catre Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordati la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic.

Masura, sustine compania, vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare si a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor.

In cele sase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienti bransati la sistemul centralizat de termoficare, in 566.000 de apartamente.

Elcen se afla sub autoritatea Ministerului Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania. Asigura 40 la suta din productia la nivelul tarii si 90 la suta din productia din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri