Klaus Iohannis a declarat ca nu a fost convins de abordarea privind eliminarea celor peste 100 de taxe, considerand ca astfel de masuri duc la imprevizibilitate si pot speria investitorii, iar "arhitectura" fiscala nu trebuie schimbata pentru ca vine campania electorala, conform News.ro.

"Pe mine aceasta abordare, va spun sincer, nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra asa. Ce sa-si imagineze un antreprenor, ca azi exista niste taxe si peste o saaptama alte taxe, ca vine campania electorala. Asta inseamna predictibilitate?", a spus Iohannis, intrebat daca va promulga aceasta lege.

El a precizat ca este nevoie de "o discutie productiva" pe acest subiect, nu asa cum s-a intamplat cu discutia privind taxa Radio-TV.

"Nu venim in ajun de alegeri si schimbam toate arhitectura taxelor si impozitelor, numai asa, ca unul crede ca da bine la popor. Da foarte prost. (...) Cum isi imagineaza cineva ca aceasta chestiune, nerezolvata in ultimii ani, se rezolva intr-o saptamana renuntand la taxa Radio-TV", a afirmat seful statului.

Presedintele a spus ca nu este corect si benefic economic ca taxele sa fie schimbate "peste noapte", dand exemplul antreprenorilor si investitorilor care incearca sa puna pe picioare o afacere.

"Vine sa-si pregateasca o investitie si vede ca la noi ca la nimeni, hop, peste noapte, se schimba taxele, impozitele, ca vine campania", a spus Iohannis.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat, marti, ca sursa de finantare lipseste la proiectul PSD adoptat de Parlament privind eliminarea celor peste 100 de taxe nefiscale, precizand ca Guvernul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale.

"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.r.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare, asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia. La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", a afirmat ministrul de Finante, Anca Dragu.

Ea a spus ca pentru taxa radio-tv impactul bugetar ar fi de circa 600 milioane lei.

"Aici avem doua elemente, respectiv finantarea care nu este prevazuta in proiectul de lege din Parlament si mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio si televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare si sunt parte din cadrul legal de functionare a radioului si televiziunii. Nu putem plati integral functionarea acestor doua institutii, pentru ca legislatia curenta nu ne permite acest lucru. Poate fi modificata, e lege organica care poate fi modificata in Parlament”, a precizat Dragu.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, in calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care si cea Radio-TV, reintrodusa de plen la cererea lui Liviu Dragnea, dupa ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninta ca va depune o sesizare la CCR.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Un medic vrea sa devina brancardier pentru castiga un salariu mai mare