Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a declarat, marti, in legatura cu proiectele privind gratierea si modificarea codurilor penale, ca MAI nu a dat, in acest moment, un aviz pe actele normative, pentru ca procedura este ca acestea sa stea mai intai in consultare.

Intrebata cand a aflat de proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, ministrul Afacerilor Interne a raspuns: „In momentul in care domnul ministru al Justitiei a spus ca exista aceste doua proiecte ale justitiei”, conform News.ro.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus, raspunzand unei intrebari privind pozitiile structurilor din MAI legat de proiectele justitiei, ca acum acestea sunt in consultari si se fac verificari, urmand sa fie pronuntata o pozitie. "Ca toti ceilalti, si noi verificam, consultam, ne vom pronunta. Noi nu am dat, in acest moment, un aviz pe actele normative, pentru ca procedura este aceea de a sta in consultare”, a adaugat Carmen Daniela Dan, precizand ca aceste proiecte asteapta si raspunsul societatii civile.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice. In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Citeste si:
Teodor Melescanu, audiat la DNA in dosarul privind OUG 13
Ministrul de Externe, Teodor...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizeaza miercuri, in sedinta plenului, proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale, trimise de Ministerul Justitiei pentru avizare. Oficiali din sistemul judiciar si asociatii profesionale ale magistratilor au spus ca Ministerul Justitiei a vrut sa promoveze acte de clementa cum ar fi gratierea si sa aduca modificari codurilor penale in mod netransparent si fara consultarea Consiliului Superior al Magistraturii.

In replica, Ministerul Justitiei a aratat ca proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penal si de procedura penala nu au fost programate pe ordinea de zi a sedintei de Guvern si a respins afirmatiile ca procesul legislativ ar fi lipsit de transparenta, aratand ca actele normative au fost trimise institutiilor care trebuie sa le avizeze sau sa transmita un punct de vedere legat de acestea, miercuri au fost puse in dezbatere publica si se asteapta exprimarea unor pozitii constructive si echilibrate in cazul acestora.

Proiectele au fost puse in dezbatere publica in 18 ianuarie, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a participat la sedinta de Guvern, aratand ca premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat ca gratierea si modificarea codurilor penale nu se regasesc pe ordinea de zi suplimentara a sedintei si ca nici nu vor fi ”bagate peste noapte” in nicio sedinta, ci ”vor fi puse in transparenta”.

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Capitala fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale. La manifestatia din Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

Citeste si:
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, audiata la DNA
Ministrul Afacerilor Interne,...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
DNA: Ministerul Justitiei a distrus un document privind OUG 13
Setari Cookie-uri