Presedintele Klaus Iohannis arata, in sesizarea catre CCR pe tema conflictului juridic constitutional provocat de OUG pe tema Justitiei, ca Guvernul a intervenit nelegal prin emiterea actului, deoarece nu se sustine urgenta masurii, si invoca si protestele din ultima perioada, ca dovada ca decizia Guvernului nu este oportuna.

Iohannis isi sustine sesizarea pe prevederile constitutionale care spun ca "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice", precum si pe alte articole care reglementeaza functionarea Guvernului si a CSM, conform News.ro.

"Curtea Constitutionala a stabilit, in jurisprudenta sa, ca un conflict juridic de natura constitutionala presupune acte sau actiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe isi aroga puteri, atributii sau competente care, potrivit Constitutiei, apartin altor autoritati publice, ori omisiunea unor autoritati publice, constand in declinarea competentei sau in refuzul de a indeplini anumite acte care intra in obligatiile lor", explica Iohannis, in sesizare.

Presedintele sustine ca Guvernul poate da ordonante doar in situatii exceptionale, iar Parlamentul este autoritatea legiuitoare. "Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta Guvernul si-a exercitat competenta de a adopta acte normative cu putere de lege cu incalcarea cadrului constitutional privind delegarea legislativa. (...) Analizand dispozitiile constitutionale mai sus-mentionate rezulta ca in sistemul constitutional romanesc, Parlamentul dispune de plenitudine de competenta in materie de legiferare, in timp ce Guvernul exercita aceasta competenta delegata numai in conditiile strict prevazute de Constitutie. Per a contrario, ori de cate ori Guvernul emite ordonante cu incalcarea normelor constitutionale isi exercita abuziv competenta de legiferare", a spus el.

Formal, legiuitorul delegat nu poate interveni decat daca se afla in prezenta unei situatii extraordinare, a carei reglementare nu poate fi amanata si pentru care trebuie sa furnizeze motivatia urgentei in cuprinsul respectivei ordonante de urgenta, se mai arata in sesizare. Presedintele sustine ca nu exista o astfel de explicatie in textul OUG cu privire la urgenta. "Din analiza continutului preambulului O.U.G. nr. 13/2017 nu rezulta existenta elementelor de drept si de fapt ale situatiei extraordinare, a carei reglementare nu poate fi amanata, pentru toate situatiile legislative cuprinse in continutul ordonantei de urgenta.", spune presedintele.

Seful statului se refera si la argumentul potrivit caruia OUG era necesara pentru a pune in acord legea cu anumite decizii ale CCR, insa considera ca nu este un argument solid. "Aceasta reprezinta o necesitate de necontestat, nu insa si o situatie imprevizibila, care s-ar abate de la regulile sau asteptarile obisnuite, de natura sa pericliteze interesul public si sa justifice constrangerea Guvernului de a actiona prin ordonanta de urgenta si de a se substitui astfel in competenta generala de legiferare a Parlamentului", spune el.

Iohannis critica si faptul ca OUG a fost emisa fara avizul Ministerul Justitiei. Presedintele mentioneaza in sesizare si protestele."Invederam Curtii Constitutionale ca intentia Guvernului de a promova prin ordonanta de urgenta modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala a dat nastere unor puternice reactii critice din partea societatii civile, inca din momentul aflarii acesteia. Aceste opinii converg catre ideea ca interventiile legislative preconizate nu sunt oportune si vin in contradictie cu principiile democratice ale statului de drept", spune el.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si sistemul de justitie si Parlament, pe de alta parte. Si Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, CCR, care a stabilit ca pana in 7 februarie partile pot depune punctele de vedere.

Sursa foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri