Senatorii vor dezbate, marti, in plen, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogata ordonanta de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala care a generat protestele de strada din ultimele doua saptamani. Intrata in procesul legislativ in procedura de urgenta, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale.

Senatorii din comisia juridica au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 si au admis doua amendamente formulate de USR prin care au fost puse in acord doua articole din OUG 14 cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR). Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedura penala declarat neconstitutional de catre CCR anul trecut (decizia 586/2016) si a fost introdusa posibilitatea recuperarii prejudiciului prin intermediul unei actiuni civile in cazul in care intervine prescriptia raspunderii penale, conform News.ro.

Un alt articol din Codul de procedura penala amendat de comisia juridica a Senatului pentru a fi pus in acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveste controlul judiciar. CCR a statuat ca prevederile acestui articol sunt constitutionale in masura in care prelungirea masurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) si alin. (3) din Codul de procedura penala.

Proiectul de aprobare a ordonantei va ajunge, marti, in sedinta de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest caz. In cadrul sedintei comisiei juridice, senatorii PNL si cei ai USR au propus si respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.

”E important sa le discutam impreuna, existand un risc destul de mare sa dam un semnal prost daca am discuta azi exclusiv OUG 14. Exista o temere reala ca, adoptandu-se exclusiv OUG 14, creem sau lasam o bresa pentru a putea fi activate ulterior dispozitiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a fost sustinuta de senatorul USR, George Drica. ”Imbratisam acelasi punct de vedere, aceste ordonante sa mearga impreuna si sa ajunga impreuna la vot. Daca se doreste rezolvarea acestei probleme si dorim sa stingem definitiv aceasta situatie, e musai sa respingem OUG 13 si sa discutam pe OUG 14. Daca lasam OUG 13 in procedura parlamentara si votam exclusiv OUG 14, riscam sa deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Presedintele comisiei juridice, social-democratul Serban Nicolae, s-a opus insa discutarii OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii sai de la PSD si ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL si USR a cazut la vot, cinci senatori (PNL, USR si UDMR) pronuntandu-se pentru discutarea la pachet a celor doua ordonante, iar restul de sase (PSD si ALDE) s-au abtinut.

Guvernul a adoptat, in seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale, fara avizul CSM. Cinci zile mai tarziu, duminica 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanta de Urgenta, OUG 13/2017. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei a transmis CSM solicitare de avizare a proiectului de ordonanta de urgenta care abroga OUG 13, desi actul normative fusese publicat in Monitorul Oficial si isi producea efectele.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri