Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, joi, la inceputul sedintei Executivului, ca va fi aprobat un Proiect de lege prin care angajatorilor li se va deconta salariul minim pe economie daca incadreaza ucenici si stagiari, astfel ca un angajator daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar, impactul bugetar fiind ”nesemnificativ”.

”Proiectul prevede ca un angajator daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestiu ucenic. Mai mult decat atat, la sfarsitul acestei calificari el se alege si cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune ca poate sa se angajeze oricand fiind deja format profesional”, a declarat ministrul Muncii, potrivit News.ro.

Acelasi lucru se va intampla si pentru tinerii absolventi cu studii superioare, pentru ca si ei vor primi un certificat de stagiu.

”La fel, angajatorul primeste pentru el suma de 300 de euro lunar cu conditia sa accepte sa-i formeze si la sfarsitul acestui ciclu de formare sa le elibereze certifiactul de stagiu”, a explicat Olguta Vasilescu.

Ea a precizat ca prin aceasta masura se urmareste reducerea cat mai mult a somajului, dar si formarea unui personal calificat ”care poate oricand sa se angajeze in alta parte daca la sfarsitul acestei perioade, dupa ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul nu doreste sa il mai tina pe locul de munca”.

Ministrul Muncii a afirmat ca sumele nu provin de la bugetul de stat ”decat la inceput pentru ca apoi sunt decontate din fonduri europene pe Programul Operational Capital Uman, deci impactul pe buget este nesemnificativ”.

Olguta Vasilescu a subliniat ca acesta este un proiect de lege asteptat de mediul de afaceri si de aceea s-a solicitat procedura de adoptare de urgenta pentru a trece cat mai repede de Parlament.

Totodata, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca proiectul de lege a rezultat in urma discutiilor cu investitorii romani si straini, fiind o adaptare a scolii la cerintele pietei muncii din Romania. ”Noi am inteles aceasta solicitare si venim cu acest proiect prin care decontam salariul minim pe economie pentru firmele care incadreaza ucenici si stagiari”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Shutterstock/Zsido

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri