Ministrul Tudorel Toader a declarat, miercuri, ca Ministerul Justitiei a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale. Documentul va fi trimis Parlamentului. Ministrul a mai spus ca nu va pune un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Modificarile vizeaza strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale, nimic mai mult, nimic mai putin", a spus ministrul Justitiei, potrivit News.ro.

Tudorel Toader a spus ca proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

Eu voi da drumul la proiectul de lege fara prag (pentru abuzul in serviciu - n.r.), pentru ca in dispozitivul Curtii Constitutionale nu se vorbeste de prag, ci de natura reglementarii obligatiei. Proiectul de lege il voi da cu aprobarea Guvernului si il voi trimite in dezbatere parlamentara. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor doua camere. (…) Va rog sa acceptati ideea ca stiu bine continutul si ratiunile deciziei Curtii Constitutionale referit la abuzul in serviciu, pentru ca eram judecator la CCR si stiu considerentele decizie, pentru ca am participat la redactare

Tudorel Toader, ministerul Justitiei

Ministrul a repetat ca modificarile codurile penale au fost facute pentru a pune de acord legislatia atat cu deciziile de admitere, cat si cu deciziile interpretative, prin care Curtea Constitutionala elimina sensul neconstitutional al textului de lege.

"Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege, pentru punerea de acord a intregii legislatii cu deciziile Curtii Constitutionale, de admitere sau respingere”, a precizat Toader.

Toader, despre criticile lui Iordache: Dansul are perspectiva de a privi in viitor, eu am perspectiva de a privi in trecutul dumnealui

Intrebat despre faptul ca fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a spus ca nu se asteapta de la actuala conducere a Ministerului Justitiei la o imbunatatire a legislatiei penale in vigoare, in conditiile in care ministrul Justitiei intepreteaza „de la sine putere” deciziile CCR si spune ca la abuz in serviciu nu trebuie sa existe prag, Tudorel Toader a raspuns:

Dansul are perspectiva de a privi in viitor, eu am sansa de a privi in trecutul lui. (…) Cand proiectul va ajunge la Parlament, unde se va intalni cu domnul ministru Iordache, dumnealui avand si experientele de legiuitor, poate sa intervina asupra textului de lege, pentru ca noi suntem initiatori, iar dansii sunt decidenti

Ministrul Justitiei a mai spus ca, asa cum a aratat si la Parlamentul European, nu a fost o problema cu OUG 13 in sine, dar aceasta prevedea un prag de 200.000 de lei.

"Eu am spus ca nu voi prevedea niciun prag, pentru ca sunt in decizie considerente care spun ca pragul face diferenta dintre penal si contraventional. Procurorul, judecatorul in prima instanta, in caile de atac apreciaza pagubele. Aceeasi fapta poate sa prezinte pericol social diferit. (…) Judecatorul poate sa constate in concret si sa se uite la limita minima si maxima in individualizarea judiciara in functie de particularitati”, a precizat Toader.

Ministrul a reafirmat ca el nu a spus ca nu isi asuma un prag, ci ca obiectivele legii sunt de transpunere a deciziilor Curtii Constitutionale.

"Repetand raspunsul, nu am spus ca nu trebuie sa existe un prag, ci sa eu nu voi prevedea niciun prag. Am spus ca daca legiuitorul vrea sa pun un prag, poate sa o faca, pentru ca noi propunem si el decide. (…) Am spus ca ramanem cu proiectul de lege strict in limita deciziilor Curtii Constitutionale, care inca nu au fost stranspuse in legislatia penala”, a mai spus Tudorel Toader.

Intrebat ce modificari au fost facute in codurile penale prin proiectul de lege, Tudorel Toader a spus ca acestea sunt toate constatate dupa ce s-a facut un inventar al deciziile CCR pronuntate si netranspuse.

Ministrul Justitiei a spus ca printre modificarile la Codul penal sunt la articolul 5 din Codul penal, care se refera la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind impacarea partilor, dar si, din procedura penala, lamurirea situatiei in care o persoana care a mai fost arestata poate fi din nou arestata preventiv.

Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri