Presedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc (PSD), a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca exista un acord pe foarte multe lucruri propuse in pachetul de modificare a legilor justitiei, insa vicepresedintele aceleiasi comisii, senatorul Daniel Fenechiu (PNL), a replicat ca "Diavolul se ascunde in detalii" si ca liberalii nu vor renunta la convingerea ca abuzul in serviciu trebuie reglementat fara prag, scrie Agerpres.ro.

"Procesul a inceput in 2015. A fost asumat un pachet de modificari de catre un numar de parlamentari. Mare parte din aceste lucruri au fost discutate si rediscutate. Exista un acord pe foarte multe lucruri propuse in acest pachet. (...) Sunt multe lucruri care sunt agreate de toata lumea, indiferent de ce parte a baricadei s-ar afla. (...) E foarte importanta participarea la dezbateri si nu sa spunem un 'nu' tafnos", a afirmat Cazanciuc, duminica, la TVR1.

Pe de alta parte, reprezentantul PNL a replicat ca liberalii nu vor renunta la a spune "nu" tafnos reglementarii prin prag a abuzului in serviciu.

"Diavolul se ascunde in detalii si atunci trebuie sa fim foarte atenti si la detalii. (...) De exemplu noi am spus un 'nu' tafnos pragului la abuzul in serviciu. Un 'nu' tafnos la care nu o sa renuntam. Noi credem ca abuzul in serviciu trebuie reglementat fara prag, pentru ca interpretarea data de noi deciziei CCR este in sensul ca acolo se vorbeste de intensitate, nu de un calcul valoric", a afirmat Fenechiu.

De asemenea, Fenechiu a punctat ca "fiecare lege are o durata de viata" si a aratat ca este nevoie de reformarea legilor de organizare a sistemului judiciar, care dateaza din 2004, insa diferenta fata de PSD este ca liberalii considera ca acest proces trebuie facut impreuna cu actorii justitiei - CSM, judecatorii, procurorii.

"Legile justitiei - ma refer la legile de organizare, 303, 304, 317 - sunt editate in 2004. Din 2004 pana azi au trecut 13 ani de prefaceri, discutii, dezbateri, in care s-a constatat ca exista si anumite lucruri care nu functioneaza cum trebuie. Si atunci, fara indoiala, ele trebuie aduse in concordanta cu realitatea, insa unde ne despartim noi de PSD este ca noi credem ca aceasta aducere a legilor in concordanta cu realitatea trebuie facuta cu actorii justitiei, cu CSM, judecatorii, procurorii. (...) La inceput noi am invocat patru lucruri majore. Primul: scoaterea presedintelui din mecanismul de numire a procurorilor - am vazut ca este rezolvat, in momentul de fata. Al doilea argument a fost mutarea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei - am vazut ca s-a renuntat pana la urma la aceasta propunere. Au mai ramas doua in discutie: una dintre ele vizeaza infiintarea unei sectii speciale in Parchet care sa cerceteze magistratii si ultima ar fi extinderea controlului ierarhic al procurorului si pe motive de temeinicie", a precizat Fenechiu.

Totodata, Cazanciuc a apreciat ca in momentul de fata exista "foarte multa emotie" in procesul de modificare a legilor justitiei si a apreciat ca transpunerea emotiilor intr-un proiect de act normativ este un lucru "gresit".

"In momentul de fata avem in procedura parlamentara un proiect de act normativ. Cred ca daca vrem sa fim cu adevarat parte a unui proces de schimbare, asa cum cere societatea dupa 12 ani, trebuie sa luam punct cu punct, sa vedem: suntem de acord, nu suntem de acord, de ce nu suntem de acord. E fundamental sa stam in jurul mesei rotunde. (...) Noi avem o procedura intr-o comisie de reforma, in momentul de fata. Noi vrem sa facem un proces cat se poate de transparent, cum nu a mai fost pana acum, luand fiecare articol in parte. Am avut dezbateri generale la care au fost invitati membrii CSM, asociatiile de magistrati. Vor fi invitati de aici incolo. Fiecare articol poate fi discutat, pot veni cu argumente pro sau contra. Important e ca in final sa gasim un pachet de care e cu adevarat nevoie, dincolo de pasiunea sau patima cuiva in acest proiect", a declarat el.

Pe de alta parte, Fenechiu a opinat ca intre magistrati si o parte a liderilor PSD "s-a creat o falie extraordinara" si ca este o problema "lipsa de incredere".

"Magistratii nu au incredere ca acei lideri PSD isi doresc in realitate sa faca modificarile in forma pe care le-au propus. Ei se tem ca - odata existand acordul CSM-ului si introduse in dezbateri - se poate reveni la lucruri la care in aparenta s-a renuntat. Deci e o problema, principial, de lipsa de incredere, intre magistrati pe de o parte si o parte din liderii PSD. Nu intra in discutie Robert Cazanciuc, care ca fost ministru al Justitiei (...) beneficiaza de increderea magistratilor, dar, din pacate, nu Robert Cazanciuc face politica de justitie a PSD", a mai spus reprezentantul PNL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri