"Suntem ingrijorati in mod legitim cand vedem ca jucatori-cheie din clasa politica si o parte substantiala din clasa politica (din Romania - n.r.) sunt implicati in scandaluri legate de trafic de influenta si coruptie", a spus Lamberts intr-o conferinta de presa in Parlamentul European la Strasbourg, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor romani.

"Am vazut sute de mii de romani care au demonstrat in strada. Nu cred ca au facut acest lucru datorita faptului ca vremea era frumoasa si au vrut sa iasa la aer", a mai afirmat eurodeputatul belgian. "Vad un guvern care incearca sa se asigure ca politicienii scapa fara probleme din ceea ce ei numesc cazuri de coruptie minore. Nu sunt lucruri care sa ne faca fericiti. Prin urmare, suntem profund ingrijorati", a adaugat el.

Lamberts a mai spus ca "atunci cand democratia este in joc", Verzii nu au "dusmani preferati".

"In prezent, in Romania este un guvern socialist, iar daca vedem evolutii negative, ne opunem. Avem un guvern PPE (Partidul Popular European - n.r.) in Ungaria, suntem si impotriva acestuia. Avem un guvern ECR (Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni - n.r.) in Polonia, suntem si impotriva acestuia. Daca guvernul 'macronist' din Franta afecteaza libertatile civile, vom fi si impotriva lui. Nu va faceti griji, nu ne indignam selectiv. Dar suntem indignati", a mai atras atentia Lamberts.

Parlamentul European a...
Citeste si: PE va adopta o rezolutie in privinta Romaniei. Dancila va fi invitata

"Cand e vorba de statul de drept in Malta, unde este un guvern socialist, atunci socialistii ii protejeaza, iar PPE este impotriva lor. Cand vine vorba de Ungaria, e invers. Acest lucru decredibilizeaza Parlamentul European. Exista indignari selective. Noi, Verzii, nu facem asta. Ati putea spune ca pentru noi este usor, pentru ca nu suntem la guvernare. Dar cand Verzii au facut parte din guverne, am promovat mereu democratia si statul de drept", a afirmat el.

La initiativa Grupului Verzilor, eurodeputatii vor dezbate miercuri dupa-amiaza, in plen, cu Consiliul European si Comisia Europeana modificarile la sistemul de justitie din Romania si posibila amenintare la adresa statului de drept, potrivit agendei Parlamentului European.

Din partea Comisiei Europene ar urma sa vorbeasca prim-vicepresedintele Frans Timmermans. Consiliul ar urma sa fie reprezentat de Monika Panayotova, ministru adjunct pentru presedintia bulgara a Consiliului UE.

The Guardian: Uniunea...
Citeste si: The Guardian: UE, chemata sa intervina dupa protestele violente

Sursa foto: Agerpres Foto