Dacian Ciolos: Fara justitie independenta nu vom scapa de tentatia coruptiei

Fostul Prim-Ministru Dacian Ciolos subliniaza ca obiectivele Guvernului au ramas aceleasi, pe intreg anul, si anume subordonarea politica a justitiei. Raportul MCV NU ar trebui ignorat, spune el. “Comisia europeana a publicat noul raport MCV. Cred ca e foarte clar exprimata intentia Comisiei de a pune capat acestui mecanism inainte de inceperea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, doar daca Romania demonstreaza ca statul de drept si independenta justitiei sunt respectate”, a scris Dacian Ciolos, pe Facebook.

"Nu pentru a face placere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din alta parte, ci pentru ca acestea fac parte din valorile la care am aderat odata cu intrarea in UE si care stau la baza bunastarii si a libertatilor fundamentale ale omului.

Anul trecut s-au facut progrese considerabile in acest sens. La acea vreme, atat guvernul cat si societatea civila, alaturi de institutiile din sistemul judiciar au dovedit ca asta isi doresc pentru Romania. Anul acesta, guvernul si majoritatea politica din parlament au luat din nou justitia la ochi. La inceputul anului, cu o tentativa de lovitura scurta in plina figura.

Dupa iesirea oamenilor in strada, loviturile s-au reluat dar mai “finut”, pentru a nu se vedea vanataile, insa obiectivele par sa ramana aceleasi: subordonarea politica (si nu evitarea abuzurilor asa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare sa incurce socotelile unora care au impresia in continuare ca puterea politica vremelnica inseamna dreptul de a trata statul si bunurile publice ca pe propria mosie.

Acest gen de semnale precum cel al Comisiei europene sunt utile, dar nu vor putea inlocui niciodata vointa si sinceritatea politica in a accepta ca fara justitie independenta nu vom scapa de tentatia coruptiei nici la varful si nici la baza societatii. Si ca fara cinste si onestitate nu vom avea bunastare consolidata oricat de bine ar merge economia.

Citeste si:
OFICIAL: USR și PLUS au fuzionat. Decizia a fost validată de Curtea...
OFICIAL: USR și PLUS au...

Acei politicieni care inca ezita in a face ceea ce spun atunci cand clameaza sustinerea independentei justitiei trebuie sa aleaga sinceritatea. Iar cei care stau pe margine sperand ca lucrurile se vor schimba de la sine sa-si asume la viitoarele alegeri un rol activ".

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri