Premierul Mihai Tudose sustine ca este nevoie de o "discutie serioasa" cu reprezentantii BNR pe subiectul privind cresterea euro, sustinand ca Banca Nationala putea interveni in aceasta chestiune, dar nu a facut-o. Vineri, BNR i-a raspuns premierului.

Banca Nationala a Romaniei isi indeplineste mandatul cu toata responsabilitatea, iar Consiliul de Administratie al institutiei l-ar putea invita pe prim-ministrul Mihai Tudose la o discutie, a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, potrivit Agerpres.

"Pana acum eram acuzati ca intervenim prea mult in piata, ca afectam rezerva. Acum domnul prim-ministru spune ca nu facem destul. Sa intelegem prin aceasta ca ne recomanda sa crestem dobanda de interventie, ca acela este instrumentul pe care il avem la dispozitie, pentru a raspunde unei deprecieri de 1%? Deja dobanzile sunt in crestere....Nu am inca o pozitie oficiala a Consiliului de Administratie al BNR dar cred ca il va invita pe domnul prim-ministru la o intalnire sa ne lamurim daca asta asteapta de la BNR. Va asigur ca BNR isi indeplineste mandatul cu toata responsabilitatea", a spus Dan Suciu.

Tudose: BNR are o parte de vina pentru deprecierea leului

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi seara, ca este nevoie de o "discutie serioasa" cu reprezentantii BNR pe subiectul privind cresterea euro, sustinand ca Banca Nationala putea interveni in aceasta chestiune, dar nu a facut-o.

"Eu am o parte din explicatii, pe de alta parte, va recomand sa vorbiti cu Banca Nationala, care ar trebui sa fie un pic atenta la aceste lucruri. Banca Nationala poate si trebuie sa intervina pe aceste lucruri, nu a facut-o", a declarat Mihai Tudose, intrebat cum se explica cresterea cursului euro in conditiile unei perioade de crestere economica traversata de Romania.

Citeste si:
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro
Deficitul balantei comerciale...

Fiind intrebat de ce BNR nu a intervenit in chestiunea cresterii euro, premierul a spus: "Intrebati-o pe domnia sa, pe ea, Banca".

"In alta ordine de idei, in luna aprilie, Banca Nationala, in intelepciunea ei, a spus bancilor din Romania ca sunt bune, sunt solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, poate sa fie la 8%, ceea ce ne-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 (de milioane de euro — n.r.) deja au plecat din tara. Ei au avut lei, au schimbat in euro ca sa-i scoata din tara. Tot bancile au creat acest lucru, nu am ceva, neaparat, impotriva bancilor, este un proces normal. (...) Banca Nationala, practic, le-a dat voie sa externalizeze, sa scoata din rezerve 500 de milioane (de euro — n.r.)", a afirmat Tudose.

Prim-ministrul, intrebat daca BNR putea sa faca ceva pentru a interveni in cursul euro, a raspuns: "Banca nu a facut".

"Pentru cei care sunt cunoscatori, acronimul 'repo' (operatiuni repo — n.r.) trebuie sa le spuna ceva. Daca intram intr-o zona de explicatii, oricum nu mai intelege...dar cei care stiu despre ce vorbesc sa-si puna si ei intrebarile de rigoare", a adaugat Tudose.

Citeste si:
Miscare surpriza: BCR si-a recrutat economist sef de la varful ING
Ciprian Dascalu pleaca din...

Premierul nu a exclus nici varianta "unei razbunari a unei parti a sistemului bancar, datorita faptului ca-i punem sa plateasca taxe". "Fiindca, dupa ce am fost foarte determinati pe aceasta zona, stiti, ia ghiciti ce?, au inceput sa aiba profit. La noua luni sunt pe profit toate", a spus Tudose.

Moneda nationala a atins, la inceputul acestei saptamani, cea mai slaba cotatie in raport cu euro, cursul anuntat de BNR fiind de 4,6551 lei pentru un euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019