Florin Iordache, presedintele comisiei speciale pe justitie, le-a raspuns celor sapte ambasadori europeni, ingrijorati de modificarile pe care coalitia PSD-ALDE-UDMR le-a facut pe legiel justitiei.

Florin Iordache sustine ca modificarile pe legile justitiei intaresc independenta justitiei si lupta anticoruptie si ii roaga pe cei care critica legile sa se uite "cu foarte mare obiectivitate pentru ca legile sunt mai bune si nu fac decat sa ajute sistemul judiciar din Romania".

"Nu exista niciun fel de motiv de ingrijorare, cele trei legi au fost adoptate intr-o consultare publica care nu cred ca a existat pana in acest moment si este rezultatul observatiilor primite de la CSM, de la asociatiile profesionale si raspunde corelarilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea raspunderii Guvernului (...) Noi, prin modificarile pe care le-am facut, am pastrat o justitie independenta, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de catre CSM, de catre judecatori, de catre procurori astfel incat, fie ca discutam de cariera fie ca discutam de infiintarea unei sectii speciale, fie ca discutam de CSM in ansamblul sau, fie ca discutam de CSM in cele doua sectii, fie ca discutam de Inspectia Judiciara, in toate aceste etape sau in toate aceste aspecte factorul politic este eliminat”, a spus Florin Iordache, potrivit News.ro

Intrebat daca va solicita avizul Comisiei de la Venetia, asa cum recomanda ambasadele Uniunii Europene, Florin Iordache a spus: „Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Venetia pentru ca schimbarile pe care noi le-am facut, atat la numirile procurorilor, atat la Inspectia Judiciara, cat si la sectiaile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt facute decat eliminand factorul politic si sunt facute cu reprezentantii CSM", a adaugat Iordache.

Tariceanu: Scrisoarea ambasadorilor, rezultatul unei insuficiente cunoasteri

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, spune ca are anumite "nedumeriri" referitoare la scrisoarea comuna a celor sapte misiuni diplomatice in Romania si ca aceasta ar putea fi "rezultatul unei insuficiente cunoasteri" asupra continutului legilor privind functionarea Justitiei.

"Am citit scrisoarea (...) si am anumite nedumeriri (...) ca sa folosesc un limbaj cat mai elegant. Pe de o parte ma bucura ca ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt preocupati in calitatea de parteneri, de prieteni ai Romaniei, de evolutiile din Romania. Acest lucru este un lucru pozitiv, un aspect pozitiv. Acum, citind aceasta scrisoare si analizand-o, imi dau seama ca exista doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor facute in aceasta scrisoare. Prima ipoteza practic nu vreau sa o iau in considerare, anume o, nu stiu, hai sa spunem, o banuiala de rea intentie. Daca aceasta ipoteza o eliminam, nu ramane decat cealalta, care pare sa fie rezultatul unei insuficiente cunoasteri, unei insuficiente informari asupra problemei. Adica asupra continutului legilor care vin sa fie in aceste zile votate in Parlament si care vizeaza practic chestiuni ce tin de organizarea justitiei", a spus Tariceanu, potrivit Agerpres.

Presedintele Senatului a subliniat ca nu a existat niciun fel de prevedere care sa afecteze independenta justitiei in legile dezbatute in ultima perioada in Parlament si considera ca temerile vehiculate in spatiul public au fost neintemeiate.

"Ei bine, toate subiectele sensibile din aceste zile, care au fost dezbatute bineinteles si incluse in legea 303, 304 si 317, cred ca au fost destul de bine prezentate, poate ele sunt putin prea tehnice pentru a fi intelese de persoane fara o pregatire de specialitate, ma refer in general, nu la ambasadori, dar cred ca toate temerile care la un moment dat au fost vehiculate in spatiul public, au fost neintemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care sa afecteze catusi de putin independenta justitiei, nu mai vorbim de lupta impotriva coruptiei pentru ca functionarea justitiei nu are prevederi specifice acestei chestiuni care sunt incluse evident in codurile penale, iar noi nu am discutat codurile penale", a declarat Tariceanu.

El a argumentat ca ambasadorii semnatari ai scrisorii nu au avut practic timpul necesar pentru a trage "o concluzie obiectiva si corecta" asupra modificarilor aduse legilor Justitiei, in conditiile in care acestea abia au fost votate in Parlament.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri