Noul program de guvernare introduce un "moment zero" in domenii precum mediul de afaceri si justitie, fiind descris ca "necesitatea dezbaterii si adoptarii unui moment de reinceput inaintea intrarii in anul centenar". La capitolul masuri, Guvernul are de realizat peste 84% din ceea ce si-a propus si a extras din programul prezentat in ianuarie 2018 unele masuri de natura fiscala, potrivit monitorizarii realizate de organizatia nonguvernamentala Funky Citizens.

In ceea ce priveste fiscalitatea, in noul program de guvernare, prezentat in ianuarie 2018, nu mai apar masuri care aparusera in programul Tudose, precum taxa de solidaritate.

Termenele de realizare ale unor masuri, existente in programele precedente printr-un calendar strict, sunt, acum, mai volatile, iar verificarea indeplinirii acestora va fi mai dificila, avertizeaza Funky Citizens.

Pentru mediul de afaceri si justitie se subliniaza nevoia unui "moment zero": „Restartarea mediului de afaceri – prin introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel incat toate companiile sa aiba asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fara a exista teama ca anumite greseli din trecut vor mai putea apasa asupra activitatii ulterioare”, „Si in sistemul judiciar vom aplica aceleasi principii descrise la mediul de afaceri, in sensul in care, vom sustine necesitatea dezbaterii si adoptarii unui moment de reinceput inaintea intrarii in anul centenar”.

Masurile realizate sunt legate de cresterea salarizarii in sectorul bugetar, de mutarea contributiilor sociale si impozitul pe venit de 10% si de unele subventii din agricultura. Alte masuri realizate vizeaza acreditarea autoritatilor de management pentru fondurile europene si alocarea a 2% din PIB in bugetul de stat incepand cu 2017 pentru aparare.

Masurile nerealizate vizeaza absorbtia fondurilor europene, adoptarea unei noi legi a pensiilor, salarizarea din domeniul sanitar (de la 1 ianuarie 2018 trebuia sa fie cuprinsa intre 1.200-3.600 de euro pentru medici, iar asistentii medicali ar fi trebuit sa aiba o crestere de 100%),
Investitiile publice (care ar fi trebuit sa depaseasca anual 6% din PIB si s-au aflat semnificativ sub acest procent), impozitul pe venit (care ar fi trebuit sa mearga in proportie de 100% la autoritatile locale, cu exceptia Bucurestiului care primeste 90%, celelalte autoritati locale primesc 72,5%).

Per total, guvernul a realizat pana acum 9,37% din ce a promis ca face, 6,24% din masuri fiind partial realizate, iar restul de 84,39% fiind nerealizate, potrivit monitorizarii activitatii Guvernului realizate de Funky Citizens.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri