Indiferenta ministrilor si primarilor privind una dintre probleme stringente ale marilor orase in frunte cu Bucurestiul, calitatea aerului, a atras atentia Comisiei Europene care a convocat marti un summit pe aceasta tema. Alaturi de Romania, mai sunt vizate Franta, Germania si Marea Britanie.

Summit-ul este “ocazia si ultima sansa de a gasi solutii”, a rezumat Margaritis Schinas, purtator de cuvant al executivului european. In cazul in care calitatea aerului nu va fi imbunatatita vizibil in viitorul apropiat, va fi sesizata Curtea de Justitie a UE, a avertizat Comisia.

Intre timp, Gratiela Gavrilescu, noul ministru al mediului, se arata dezinteresata de poluarea din Bucuresti, nestiind sau neraspunzand intrebarilor USR pe aceasta tema.

Poluarea aerului este considerata responsabila pentru peste 400.000 de morti premature, anual, in UE, fara a lua in calcul europenii afectati de boli respiratorii si cardiovasculare. Comisia estimeaza un cost de peste 20 de miliarde de euro anual din cauza acestor probleme.

Cele noua tari convocate - Germania, Spania, Franta, Ungaria, Italia, Cehia, Romania, Marea Britanie si Slovacia - depasesc in mod regulat limitele de emisiuni destinate sa protejeze sanatatea europenilor pentru doi poluanti esentiali: particulele fine (PM10) si dioxidul de azot (NO2).

Citeste si:
Firea: Viteza de testare a crescut de 8 ori în București datorită...
Gabriela Firea: Viteza de...

Bulgaria si Polonia, si ele vizate de poluarea cu particule fine, nu sunt convocate in acest caz, deoarece CJUE a fost deja sesizata. Acest tip de procedura poate conduce la sanctiuni financiare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Alexe: ”Planuri integrate de calitate a aerului” care trebuie implementate rapid
Setari Cookie-uri