Din 3.700 de școli analizate în întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în școlile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ȘcolileRespiră, alături de partenerii Bolt și Philips, care îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

Rezultatele privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de către Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 - care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate.

Retail jobs

Nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător - în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depășită în 8,9% din școlile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potențial mai dăunătoare (PM2.5) este depășită în 56,8% din școli. Majoritatea stațiilor de monitorizare din rețeaua națională nu măsoară concentrațiile de PM2,5, în timp ce toți senzorii Airly măsoară aceste concentrații și completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii, dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Citeste si:
Airly instaleaza senzor de poluare pe...Palatul Parlamentului
Airly instaleaza senzor de...

Citește și: INTERVIU cu Airly, start-up-ul polonez care vrea să „repare aerul” din România

Poluarea aerului nu a fost redusă în timpul restricțiilor din pandemie

Studiul Airly include și evoluţia anuală a poluării aerului în apropiere a 3700 de școli din România pe baza datelor din propria rețea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depășite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, aceste standarde au fost depășite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care mărește poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării - care are ca rezultat concentrații mai mari de NO2, PM2.5 și PM10.

Rețeaua de monitorizare a calității aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly și stațiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deși monitorizarea calității aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% din școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Citeste si:
Peste 3.000 de clase/grupe îşi desfăşurau activitatea online vineri
Ministerul Educaţiei: Peste...

Obiectivul campaniei #ȘcolileRespiră - de a informa cu privire la calitatea aerului din zonele școlilor din România

Airly anunță lansarea noii campanii #ȘcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori școlilor din România să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația atunci când se dovedește că aerul nu îndeplinește standardele necesare pentru a respira aer curat.

În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către școlile din România.

Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM și gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a școlii, iar oricine va fi interesat, părinții, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicația sau pe harta Airly (airly.org/map/en). Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.

Citeste si:
Platforma educațională Brio își dublează evaluarea la 5,5 milioane...
Platforma educațională Brio...
Sursa foto: Pexels
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri