În iarna lui 2016, în înfrigurata Cracovie, trei tineri se antrenau de zor pentru maratonul de atunci, care se organiza, în mod tradițional, în sezonul rece. Pe măsură ce alergau ca să se pregătească pentru competiție, Wiktor Warchałowski, Michał Misiek și Aleksander Konior realizau de la o zi la alta că lipsa unui aer curat și de calitate începe să se simtă tot mai mult.

Așa s-au hotărât să construiască un dispozitiv care să fie uşor de utilizat şi să permită măsurarea în timp real a nivelului de poluare din aproape orice loc. Așa s-a născut Airly, o companie care activează în domeniul monitorizării calității aerului.

„Acest lucru a fost posibil datorită formării noastre în domeniul tehnic şi a sprijinului primit din partea universității, așa au luat naștere senzorii Airly. Ulterior am creat o hartă online disponibilă pe calculator sau prin intermediul aplicaţiei mobile. După crearea acestui sistem, am descis să distribuim primul lot mare de senzori către locuitorii oraşului Cracovia”, a declarat pentru wall-street.ro Wiktor Warchałowski, CEO și co-fondator Airly.

Foto: Fondatorii start-up-ului polonez Airly. De la stânga la dreapta: Michał Misiek, Wiktor Warchałowski și Aleksander Konior

Cererile nu au întârziat să apară pentru că oamenii începeau să fie conştienţi de problema poluării din oraş. În momentul în care senzorii au fost activaţi şi măsurătorile erau vizibile în timp real, harta a devenit rapid destul de populară în spațiul virtual, iar afacerea a început să devină tot mai vizibilă. Ulterior, tot mai mulţi oameni au dorit să cumpere senzorii, inclusiv reprezentanţi ai guvernelor şi autorităţilor locale.

Senzorii înregistrează particulele în suspensie PM 10, PM 2.5, PM 1, temperatura, umiditatea din aer și presiunea atmosferică. Pe baza acestor informații, aplicația poate realiza o prognoza a momentelor zilei când gradul de poluare este scăzut și sunt recomandate plimbări în aer liber, pe bicicletă sau practicarea jogging-ului. Totodată, aplicația înregistrează și un istoric al valorilor înregistrate. Astfel, utilizatorii pot evita anumite zone sau intervale orare când gradul de poluare este ridicat.

Deși 62% dintre guvernele lumii nu transmit date în timp real cu privire la calitatea aerului, compania furnizează date predictive exacte, pentru guverne, mass-media și companii, pentru a le sprijini în mod direct în abordarea problemei poluării aerului. Platforma Airly acționează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, la nivel de stradă, cu o precizie mai mare și la costuri mai mici pentru orașe și întreprinderi.

Cea mai mare provocare, la începutul activităţii noastre, a fost demersul de a convinge autorităţile locale, companiile şi activiştii că datele noastre sunt de încredere şi completează perfect măsurătorile reţelei naţionale. În timp, perspectiva a început să se schimbe şi soluţia noastră a ajuns să fie apreciată şi considerată de încredere de către autorităţile din multe ţări.

Wiktor Warchałowski, CEO și co-fondator Airly

La nivelul Poloniei, compania a instalat până azi 4.000 de senzori care monitorizează aerul, ceea ce permite accesarea unei imagini complete a calității aerului din toată țara. Airly s-a extins ulterior în toată lumea, fiind prezent în 35 de țări de pe 4 continente, inclusiv în Africa de Sud, Indonezia, Hong Kong, Insula Spitsbergen.

Citește și: ABC-ul reciclării: sfaturi pentru un stil de viață prietenos cu mediul

Județele cele mai poluate din România. Ce remediu există pentru un aer mai curat

Poluarea este un inamic invizibil, dar asta nu înseamnă că nu poate să ucidă la nivel masiv. 9 din 10 oameni de pe Planetă respiră aer poluat, iar estimările îngrijorătoare de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării, atât a celei din propriile gospodării, cât și a celei din afara acesteia. În România, calitatea aerului, în special a celui din Capitală a dus la discuții nesfârșite și de pasări de responsabilități între instituțiile publice, de ce mai multe ori fără să se ajungă la concluzii concrete. România este printre cele mai poluate țări din Europa. Anual, peste 20.000 de români mor din cauza poluării, potrivit unui raport european, București fiind al zecelea cel mai poluat oraș din Europa, în 2020, conform Statista.

Printre cele mai importante surse de poluare în România se numără instalaţiile individuale de încălzire, generarea de energie electrică, industria minieră, rafinarea petrolului şi emisiile provenite de la vehicule (...) Cele mai poluate oraşe sunt Bucureşti, Ploieşti, Iaşi, Botoşani şi judeţul Ilfov.

Wiktor Warchałowski, CEO și co-fondator Airly

Până în prezent, Airly a instalat 146 de senzori în România, în 35 de orașe. Antreprenorul spune că pe termen scurt, remediul pentru a avea un aer mai curat la nivelul țării noastre constă în respectarea reglementărilor legale cu privire la limitarea poluării şi iniţierea unor acţiuni care să reducă sursele de poluare. Pe termen lung, Wiktor atrage atenția că educația este primoridală în procesul de reducere a gradului de poluare din România. Oamenii, indiferent de vârstă trebuie să conștientizeze că propriile lor acțiuni, dar și necunoașterea efectelor poluării asupra sănătății sunt cele care contribuie, de fapt la un grad și mai mare de aer greu respirabil.

Citește și: Țara care închide școlile din cauza poluării

Airly angajează în România

În martie 2021, Airly a primit o rundă de finanțare de 3,3 milioane de dolari, condusă de fondul de investiții londonez Firstminute capital, susținut de Eric Schmidt, fostul CEO al Google. La investiție au participat mai mulți angel investors printre care se numără și Garrett Camp, unul dintre fondatorii Uber, și Markus Villig, fondator al companiei de ridesharing Bolt. Și miliardarul britanic Richard Branson, care a mai finanțat în trecut Airly, a investit în noua rundă de finanțare.

O parte din finanțarea primită va fi alocată pentru dezvoltarea și extinderea rețelei din România, pentru a oferi acces la date referitoare la calitatea aerului pe care îl respirăm în timp real și gratuit. Totodată, reprezentanții start-up-ului polonez au transmis că din fondurile obținute urmează să recruteze până în 2021 și oameni din România, pentru a-și mări echipa.

„România reprezintă una din cele mai importante pieţe pentru noi datorită cererii existente şi a interesului foarte ridicat faţă de business-ul nostru. În prezent, recrutăm pentru poziţii de vânzări şi PR&Marketing în România”, anunță Wiktor Warchałowski.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri