Consumul în cantități mari afectează atât mediul înconjurător cât și portofelul nostru. Pentru a produce o diferență cât mai vizibilă într-un timp cât mai scurt, precum și pentru a economisi bani, Asociațiile ECO SYNERGY & STRATOS și ENVIRON recomandă românilor câteva sfaturi practice pentru un stil de viață prietenos cu mediul înconjurător.

Ghid de reciclare

Acasă

 • Înlocuiește becurile clasice cu unele care au consum redus de energie. Optează pentru sisteme de iluminat cu LED pentru că au o durată de viață mult mai mare decât cele normale.
 • Scoate din priză aparatele electrice și electronice pe care nu le folosești. De multe ori funcționează ca vampiri de energie - chiar și atunci când sunt oprite, multe electrocasnice, inclusiv încărcătoarele, continuă să consume energie. Această problemă aparent măruntă poate echivala cu 8% din energia electrică anuală a casei tale.
 • Instalează un filtru de apă și renunță la apa îmbuteliată și mare generatoare de plastic. Este mult mai eficient, economisește bani și te scapă de căratul sticlelor de apă.

La serviciu

 • Reciclează hârtia ori de câte ori este posibil. Birourile marilor firme şi instituţiile publice generează cantităţi importante de hârtie reciclabilă, însă obiceiul de a rupe hârtiile în bucăţi mici sau de a le toca reduc posibilitatea reciclării. Ajunse pe banda de sortare, aceste bucățele de hârtie se pierd, deoarece nimeni nu stă să culeagă fiecare bucăţică în parte.
 • Înlocuiește pliculețele de ceai și dozele unice de cafea cu ceai cumpărat vrac și cafea realizată la cafetieră sau espressor. Anual se aruncă peste 7 miliarde de capsule de cafea (aproximativ 13.500 pe minut) realizate din aluminiu și plastic. În plus, avem tendința să nu reciclăm aceste deșeuri sau să le colectăm incorect, deoarece legislația nu le consideră ambalaje și ar trebui plasate în puncte speciale de colectare.

La cumpărături

 • Fă-ți o listă de cumpărături înainte de a pleca la magazin. Astfel vei evita să cazi pradă tentațiilor și să cumperi mai mult decât ai nevoie.
 • Renunță la pungile din plastic sau din hârtie, de unică folosință, când mergi la cumpărături și optează pentru sacoșe mari refolosibile.
 • Cumpără produse locale, de la comercianți din zonă pentru a diminua poluarea cauzată de expedierea produselor de la distanțe mari
 • Refolosește recipientele pentru depozitare, precum caserolele de înghețată sau găletușele de iaurt.

Metode de reciclare: cum putem colecta selectiv deșeurile

Reciclarea este cel mai simplu gest și cel despre care se vorbește cel mai mult. Și totuși la noi în România parcă este o altă limbă. Dincolo de lipsa de informații, românii nu reciclează din cauza lipsei de infrastructură. Iată câteva detalii pe care ar trebui să le știi despre reciclare:

 • Deșeurile reciclabile trebuie să fie golite și curățate de orice urme de mâncare sau alte produse și strivite, pliate sau turtite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.
 • Documentează-te ce poți să reciclezi. Deșeurile nu sunt decât partea vizibilă a unui aisberg individual, mărturii evidente ale alegerilor noastre zilnice: haine, jucării, mâncare, cosmetice, electronice. Producem deșeuri de fiecare dată când cumpărăm, consumăm sau ne deplasăm. Colectează selectiv acasă hârtie/ carton, plastic/metal și sticlă. Sticla o poți folosi și într-un mod decorativ. De asemenea ai grijă unde arunci bateriile și ce faci cu electricele și electronicele stricate. Acestea sunt cele mai nocive deșeuri pentru mediu.
 • Gestionarea deșeurilor este mult mai ușoară cu ajutorul aplicațiilor inteligente. În ultimii ani multe organizații de protecția mediului sau companii au dezvoltat acest gen de aplicații care te ajută să găsești punctele de colectare cele mai apropiate sau te informează cu privire la campaniile de colectare.

Citește și Lupta pentru mediu: Românii vor fi obligați să plătească atât cât aruncă.

Simboluri reciclare

Beneficiile reciclării: de ce este importantă reciclarea

Fie că este vorba de plastic, hârtie sau aluminiu, produsele și materialele care pot fi utilizate după ce își îndeplinesc scopul inițial sunt departe de a fi inutile. De fapt, majoritatea materialelor au o mare valoare de reciclare. Se estimează că până la 75% din toate deșeurile pot fi reciclate, o cifră care arată ce impact poate avea procesul dacă este făcut corect.

Aproape tot ce vedem în jurul nostru poate fi reciclat, deși materialele diferite necesită tehnici diferite atunci când sunt reciclate. Majoritatea materialelor reciclabile în mod obișnuit includ baterii, deșeuri biodegradabile, îmbrăcăminte, electronice, articole de îmbrăcăminte, sticlă, metale, hârtie, materiale plastice și multe altele.

Citește și Cum putem preda spre reciclare bateriile și electrocasnicele vechi.

Care sunt beneficiile reciclării:

 • Economisirea resurselor naturale și reducerea consumului de energie
 • Protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane
 • Dezvoltarea industriei verzi și crearea de locuri de muncă.

Sursa foto: Pexels