Anul 2023 este plin de provocări pentru piața reciclării în ceea ce privește activitatea agenților economici, care trebuie să-și regândească strategia. Pe fondul creșterii obiectivelor de valorificare prin reciclare, au fost aduse noi modificări legislative menite să eficientizeze circuitul deșeurilor, să responsabilizeze producătorii și să încurajeze economia circulară.

Conform prevederilor legale, operatorii economici care pun pe piața națională ambalaje din plastic, metal, carton, hârtie, lemn etc, sunt obligați să-și îndeplinească obiectivul minim de valorificare a deșeurilor generate de acestea, stabilit la minimum 65% din totalul ambalajului distribuit la nivel național. Dacă până la finalul anului trecut companiile de tip OIREP (Organizație pentru Implementarea Răspunderii Extinse a Producătorului) preluau în totalitate răspunderea producătorilor cu privire la colectarea și valorificarea deșeurilor în vederea îndeplinirii obiectivelor, începând cu acest an, responsabilitatea financiară a fost transferată la producători, companiile fiind direct responsabile de realizarea țintelor de valorificare. În caz contrar, sancțiunile constau în sume importante. Marathon EPR Group dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la viitorul acestui domeniu încă sensibil și, mai ales, la felul în care producătorii se raportează la asumarea răspunderilor. Funcționăm de mai bine de 30 de ani într-o economie de piață circulară, bazată pe consumul diverselor resurse fără a ne gândi că multe dintre ele nu sunt regenerabile sau reciclabile.

În ceea ce-i privește pe producători, există mai multe aspecte sensibile, importante pentru unii, controversate pentru alții. Pentru aceștia, ambalajul joacă un rol foarte important în drumul spre raft și, mai apoi, în procesul de convingere a cumpărătorului în vederea achiziției. Însă fiecare cumpărător înseamnă încă un consumator și, implicit, încă un generator de deșeuri odată ce a achiziționat un produs ambalat. Cadrul legislativ, aflat într-o perpetuă schimbare, nu încurajează întotdeauna la responsabilizare și implementarea regulilor de management al deșeurilor la nivel local și național.

La nivelul Uniunii Europene, prima directivă cu privire la ambalaje și deșeuri de ambalaje (Directiva 94/62/CE) a apărut la finalul anului 1994, iar din acel moment au început să fie luate măsuri serioase și la o scară mai largă pentru prevenirea generării de deșeuri, dar și de deviere de la depozitare, în timp ce în România a început alinierea odată cu semnarea tratatului de aderare la UE, în 2005. Deci avem doar 18 ani de când a început să ne preocupe în mod mai mult sau mai puțin serios această problematică”, susține Liviu Petcu, director general Marathon EPR Group.

Este, așadar, un domeniul în care, pe lângă educație și constanță este nevoie de un cadru legislativ încurajator, care să stimuleze implementarea colectării separate, să ofere soluții cu privire la mai multe categorii de deșeuri care încă se depozitează, nu se reciclează, cum ar fi textilele sau deșeuri din construcții și să impună măsuri mai dure de penalizare celor care nu îl respectă.

Noile reglementări europene cu privire la reciclare și valorificare sunt drastice și chiar dacă s-au făcut progrese și pe plan local, nu sunt îndeplinite întotdeauna standardele impuse, punându-se, astfel, presiune atât pe operatorii economici, cât și pe OIREP-uri. Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) și Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) trebuie să asigure implementarea obligațiilor referitoare la managementul deșeurilor, însă în această misiunea apar și piedici, cum ar fi gradul redus de conștientizare în ceea ce privește colectarea separată la nivelul populației.

Considerăm că un cadru legislativ corect trebuie să fie un sprijin pentru fiecare verigă a acestui lanț, să creeze un ecosistem echilibrat, în care obligațiile și beneficiile sunt echitabil distribuite. Pe lângă presiunea țintelor de îndeplinit, schimbările legislative recente au creat dezechilibre majore. Este cazul garanției solicitate de AFM, care nu ține cont de criteriile de concurențialitate și care nu este dimensionată proporțional cu dimensiunea business-urilor. Un alt exemplu de menționat este că, începând din 1 ianuarie 2023, îndeplinirea obiectivelor de valorificare/reciclare se calculează pe baza cantităților efectiv valorificate și nu pe baza celor predate către reciclator, dar, din păcate, autoritățile nu au venit și cu o definiție a termenului „efectiv reciclate” sau cu clarificări referitoare la momentul considerării cantităților de deșeuri ca fiind efectiv reciclate, ceea ce duce la impredictibilitate și expunere la risc din partea OIREP-urilor și a producătorilor. Chiar dacă traversăm o perioadă plină de provocări importante, echipa Marathon EPR își folosește experiența și expertiza recunoscute în piață pentru a se asigura că impactul asupra clienților va fi minim.

Consider că este nevoie de o mai mare exigență din partea autorităților cu privire la modul de implementare a legilor și respectarea lor. Societatea pe care o conduc, Marathon EPR, este o organizație cu acționari din rândul producătorilor autohtoni de produse cu diverse tipuri de ambalaje, care au, la rândul lor, responsabilitatea de valorificare a deșeurilor rezultate din aceste ambalaje puse pe piața națională. Și noi ne confruntăm, așadar, cu contextul actual, și noi ne dorim ca informația să ajungă la producători și la consumatori, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne luptăm cu numărul insuficient de depozite conforme, cu lipsa unor capacității mai mari de sortare. Avem nevoie de pregătire în vederea valorificării și de implementarea cu titlu de obligație a colectării separate. În toți acești ani de activitate am reușit să ne atingem obiectivele depunând efort constant. Am asigurat valorificarea a peste 200.000 tone de deșeu, am desfășurat campanii de educare și conștientizare care au ajuns la peste jumătate de milion de cetățeni și am ajutat sute de unități administrativ-teritoriale să implementeze corect obligațiile legale și să asigure managementul deșeurilor municipale la nivel local.”, adaugă Liviu Petcu.

Este, așadar, extrem de important ca în acest demers al colectării și reciclării să ai alături partenerul potrivit, un OIREP care cunoaște foarte bine ce înseamnă țintele de reciclare și cât de importantă este atingerea lor, să vină în întâmpinarea producătorului și să ofere suportul necesar pentru îndeplinirea obligativităților legale. În plus, acest tip de organizații joacă un rol extrem de important în educarea operatorilor economici și a cetățenilor în ceea ce privește conceptul de deșeu reciclabil, reutilizabil, economie circulară și nevoia de a fi corect și contant informați. În egală măsură este necesar ca la nivel de comunitate și gospodărie să se pună la dispoziție infrastructura necesară prin centrele de aport voluntar.

Marathon EPR și-a construit un renume din faptul că an de an a îndeplinit obiectivele de valorificare pentru parteneri, respectând în integralitate obligațiile atât ale legislației specifice, cât și a celei secundare, iar rezultatele controalelor efectuate de-a lungul timpului de autoritățile relevante, toate soldate cu decizii de impunere pe zero, au certificat profesionalismul organizației.

Sursa foto: marathonepr.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri