In contextul în care România reciclează cu mult sub media țărilor europeane, iar țara noastră trebuie să atingă anual ținte ambițioase privind reciclarea și valorificarea deșeurilor din ambalaje, sunt necesare mult mai multe eforturi din partea tuturor actorilor implicați (autorități – companii – societate civilă), în special pe zona de educație.

Despre provocările, dar și perspectivele acestui sector am discutat cu Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle. Compania este unul dintre cei mai mari jucători pe piața locală de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor (OIREP), cu un volum de business de aproape 10 milioane de euro estimat pentru 2022.

Unde se situează România în ceea ce privește reciclarea și valorificarea deșeurilor din ambalaje?

Deși am făcut anumiți pași în ceea ce privește reciclarea și valorificarea deșeurilor din ambalaje, România are încă multe decalaje de recuperat față de țările Uniunii Europene. Legislația și procedurile locale continuă să fie ambigue, iar pe de altă parte țintele naționale și europene de mediu cresc gradual. Unul dintre cele mai importante aspecte este educația civică de mediu - trebuie să investim mult mai mult în educarea populației privind colectarea separată a deșeurilor pentru reciclare și valorificare, pentru un aer și un mediu mai curat.

În România se reciclează de 4 ori mai puțin față de media țărilor europene, conform datelor centralizate, iar Directiva cadru privind gestionarea deșeurilor impune statelor membre să atingă anumite ținte pentru reciclarea acestora: 50% în 2020, 60% până în 2030 și 65% până în 2035 – acesta în condițiile în care România a ratat deja ținta de 50% pentru anul 2020. Pe de altă parte, Directiva privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje impune ca, până în 2022, 60% dintre ambalajele puse pe piață să fie valorificate, respectiv să fie reciclate. Din 2023, obiectivul global crește la 65%, iar din 2025 la 70%. Acest lucru înseamnă că, anual, peste 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje trebuie să ajungă la stațiile de reciclare.

Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați?

La nivelul actual al României, o provocare majoră este cea a colectării separate, respectiv: pentru atingerea obiectivelor de reciclare trebuie să generăm cantități mai mari de deșeuri colectate selectiv – iar pentru aceasta ne trebuie un nivel mai mare de educare și asumare a publicului în privința comportamentelor eco-responsabile.

Conform Comisiei Europene, până în 2035, România trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deșeuri municipale depozitate - în prezent însa, românii depozitează 70% din gunoiul pe care îl produc, față de media europeana de 24%. Pe de altă parte, volumul total de ambalaje este în creștere, datorat în principal creșterii consumului general al populației – în special pe segmentul deșeurilor de ambalaje din sticlă și plastic.

Cum funcționează Sistemul de Garanție – Returnare (SGR)?

Sistemul Garanție – Returnare (SGR), prin care fiecare dintre noi ar trebui să putem returna o sticlă sau o doză de aluminiu la un magazin din apropiere, este o mare incertitudine. Întreaga piață a operatorilor de transfer de responsabilitate (OIREP) se pregătea de implementarea sistemului de la 1 octombrie 2022, iar acum nu este clar dacă se va putea implementa chiar și din 2023. Activăm pe o piață în care actele normative nu sunt corelate între ele, în care o legislație și un sistem insuficient de bine puse la punct ar putea dinamita întregul sistem de reciclare - și așa fragil în România.

Ce rol are Clean Recycle în acest proces?

Clean Recycle este un OIREP, practic un actor - cheie în mecanismul reciclării ambalajelor și deșeurilor de am­balaje din România – noi preluăm de la producătorii și importatorii de bunuri ambalate întreaga responsabilitate și îndeplinim pentru aceștia obiectivele de reciclare și valorificare a deșeurilor, asigurând inclusiv consultanța necesară pe tot parcursul procesului.

Doar în acest an, până în luna mai avem 56.000 tone de deșeuri de ambalaje colectate și estimăm ca până la finalul anului vom avea un volum total de peste 170.000 tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deșeuri de pe piață.

Care sunt perspectivele de business pentru Clean Recycle?

La nivelul anului trecut, compania a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea, raportarea) a 160.000 tone de deșeuri din ambalaje de pe piața din România, în special de la companii din domeniul FMCG și retail.

La jumătatea anului curent, Clean Recycle raportează un volum de business de 3.8 milioane de euro și estimăm o cifră de afaceri de 10 milioane de euro până la finalul anului și un volum total de peste 170.000 tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deșeuri de pe piață.

Clean Recycle gestionează activitatea de transfer de responsabilitate pentru un număr de peste 700 de companii, printre care putem menționa: Metro Cash&Carry România, Heineken România, Profi Rom Food, United Romanian Breweries Bereprod sau Auchan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri