Vom avea la dispoziție, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deșeuri. Doar că țara noastră trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Dacă proiectele vor fi de succes, rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar trebui să crească la 70% în România, arată analiza efectuată de Clean Recycle, unul dintre primii 5 jucători pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP).

Citește și: Expert de mediu: În materie de deșeuri, stăm pe o mină de aur, dar facem de fapt munți de gunoi

Până în toamna anului 2024 sunt prevăzute să fie construite 565 de centre de colectare, în comunitățile cu până la 50 de mii de locuitori. Aceste centre vor colecta deseuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul construcțiilor.

În jurul blocurilor din marile orașe ar urma să fie instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorități de la distanță.

De asemenea, peste doi ani, țara noastră ar trebui să aibă, cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deșeurilor, împărție pe regiuni, și 26 de stații de reciclare.

Citește și: Cresc țintele de mediu. Pentru atingerea obiectivelor de reciclare trebuie să generăm cantități mai mari de deșeuri colectate selectiv

“Credem că autoritățile vor adopta și un plan mult mai riguros și eficient pe partea legislativă, iar acest lucru va garanta accelerarea tranziției către o economie circulară. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea și unor sancțiuni mai severe pentru generatorii de deșeuri care nu se conformează cu regulile în vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem că se vor aloca și mai multe resurse în direcția conștientizării și educării populației – acesta este de altfel elementul - cheie pentru un management eficient al deșeurilor,” declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

La ora actuală, România se află pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană privind reciclarea ambalajelor, cu o rată de numai 44%, potrivit datelor Eurostat. Doar Malta stă mai prost decât noi. Pentru a atinge țintele impuse UE, în fiecare an 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje ar trebui să ajungă la stațiile de reciclare,

Sursa foto: Pixabay