Decizia CCR care a dus la pierderea a 148 de milioane de euro

Prejudiciul din dosarele de abuz in serviciu inchise anul trecut de procurorii DNA ca urmare a deciziei CCR privind abuzul in serviciu s-a ridicat la 148 de milioane de euro, conform procurorului-sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

In toate cazurile s-a constatat ca autoritatile centrale sau autoritatile locale au pierdut bani prin incalcarea legislatiei secundare. Este un calcul facut de Directia Nationala Anticoruptie, care se intreaba daca autoritatile pagubite au facut demersuri administrative pentru recuperarea pagubei.

„Reamintesc decizia CCR din 2016 privind infractiunea de abuz in serviciu prin care s-a declarat constitutional in masura in care sintagma in mod defectuos se intelege cu incalcarea legii. Din acest motiv procurorii pot sa investigheze doar acele fapte de abuz in serviciu in care s-a incalcat legislatia primara, respectiv o lege sau o ordonanta.

Din acest motiv procurorii pot investiga doar incalcarea legislatiei primare, in multe cauze am constatat ca unele fraude s-au facut pe incalcarea legislatiei secundare. O prima concluzie este ca procurorii nu mai pot actiona in astfel de practici ilegale, sa vedem cum va fi societatea aparata. Din acest motiv, privatizarile facute in baza unor HG nu mai pot fi investigate.

148 de milioane de euro era prejudiciul in 275 de dosare de acest tip care au fost inchise anul trecut. Ramane de vazut cum vor fi recuperati banii. In cate cazuri celelalte institutii au demarat procedurile pentru recuperare, s-au stabilit raspunderi disciplinare? Ce se intampla cu cele 148 de milioane de euro?”, spune Kovesi.

Citeste si:
CCR: Educația sexuală în școli se va face OBLIGATORIU cu acordul...
CCR: Educația sexuală în...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri