OUG 91 trece de Parlament: Majorari de pana la 15% pentru mai multe categorii profesionale

Camera Deputatilor a adoptat miercuri modificarile aduse la OUG 91/2017, ordonanta care la randul sau modifica Legea salarizarii unitare. Prin aceasta ordonanta, medicii, asistentele si soferii de ambulante vor avea de la 1 martie grila salariala din 2022. In plus, orele suplimentare efectuate de politisti vor fi platite cu 75% din solda lor de baza, iar jandarmii vor avea indemnizatie de 10% pentru interventii, scrie Hotnews.

Actul normativ urmareste "eliminarea neclaritatilor si disfunctionalitatilor identificate de institutiile/autoritati publice in procesul aplicarii etapizate a legii", se arata in raportul Comisiei de munca.

Potrivit amendamentelor adoptate, s-au marit grilele de salarizare pe anumite domenii si au fost stabilite majorari de salarii pentru directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurentei, angajati ai Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor, ANI.

De asemenea, orele suplimentare efectuate de politisti vor fi platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, au mai stabilit deputatii. Jandarmii vor avea indemnizatie de 10% pentru interventii, iar medicii, asistentele, soferii de ambulante vor intra de la 1 martie pe grila de salarizare din 2022.

Ce modificari aduce OUG 91: Politistii vor avea ore suplimentare platite

Citeste si:
Bugetul propus pentru MAI a fost aprobat. Ce spune Lucian Bode
Bugetul propus pentru MAI a...

"Orele suplimentare (ale politistilor - n.r.) sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, sa nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treaba te duci la serviciu, ci numai pe acele cazuri speciale in care ordonatorul de credite face un ordin si spune: in cazul infractiunilor flagrante, in cazul accidentelor. Pana acum, orele suplimentare se compensau cu timp liber. In momentul de fata, platindu-se, exista posibilitatea sa exagereze cu orele suplimentare", a precizat Adrian Solomon, dupa sedinta Comisiei de munca a Camerei de marti, care a durat circa 4 ore.

Acesta a declarat ca drepturile in plus pentru politisti au fost votate avand in vedere eforturile pe care le fac.

"Politistii deja au salarii mai mari, dar vor avea niste drepturi recunoscute in plus de lege tocmai ca recunoastem eforturile pe care le fac. Jandarmii, de exemplu, vor avea indemnizatie de 10% pentru interventii, pentru ca stau de dimineata in ploaie si asculta cum sufla unii in vuvuzele, fara sa aiba o pornire viscerala", a mai spus Solomon.

Potrivit acestuia, in Comisia de munca s-au marit grilele de salarizare pe anumite domenii.

Citeste si:
Florin Cîțu: Majorarea salariilor nu se vede și în performanță
Florin Cîțu: Majorarea...

"S-au marit grilele pe anumite domenii astfel incat sa nu mai iasa in urma maririi cu 25% de la 1 ianuarie din grila si sa piarda la salariu. Am reglat acest lucru, cateva functii de director care erau foarte mari si nu am putut sa le marim. Au fost mariri intre 10 si 15%", a mai spus Solomon.

Ce se intampla cu salariile din Sanatate

El a adaugat ca nu vor mai fi manageri de spitale care vor avea salariu mai mic decat cel al directorului medical.

"Am scos din lege sintagma unitati sanitare publice, astfel incat sa se aplice maririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele si medicii din scoli, din centrele de expertiza, de la casele de pensii. Am rezolvat si problema ambulantierilor si soferilor de ambulanta, pentru ca medicul si cu asistentul nu merg singuri pe masina respectiva la interventie si de multe ori soferul participa activ la resuscitare, la caratul targilor. Intra pe grila din 2022 inclusiv soferii, ambulantierii, de la 1 martie. Medicii, asistentele, ambulantierii si soferii de ambulanta vor intra de la 1 martie cu grila din 2022. Restul personalului, inclusiv din sanatate, va trebui sa aplice etapizat legea, cum s-a hotarat", a precizat Adrian Solomon marti seara, dupa sedinta Comisiei de munca.

Citeste si:
Țara care avertizează asupra creșterii obezității infantile
Țara care avertizează asupra...

Intrebat in legatura cu faptul ca sindicalistii din sanatate sustin ca o parte din personal va avea salarii mai mici, Solomon a afirmat ca salariile medicilor nu au cum sa fie mai mici.

"Salariile nu au cum sa fie mai mici. Sa fie clar. Veniturile nici ele nu pot sa fie mai mici, pentru ca vorbim despre sporuri de 100% pe un salariu de 6.000 de lei si vom vorbi de un spor de 30% pe un salariu de 16.000 de lei", a explicat Solomon, adaugand ca el crede ca, dupa adoptarea acestui act normativ, venitul celor din sanatate va fi mai mare.

In acelasi timp, intrebat despre amendamentele votate de membrii comisiei privind majorari de salarii pentru directori din deconcentrate, personalul din Consiliul Concurentei, angajati ai Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor, ANI, Solomon a sustinut ca "toti cei care ieseau din grila de salarizare in urma maririi cu 25% le-a fost majorat salariul din grila, care va fi atins in 2022, astfel incat sa ramana in lege fara pierderi".

"Este o dispozitie in lege pe care am votat-o astazi de recalculare si reincadrare a tuturor celor care au suferit in urma aplicarii legii la 1 ianuarie si ei vor primi banii din urma, daca este cazul, sau de astazi, la fel daca este cazul", a aratat Solomon.

Majorare de 100% a salariului de baza pentru angajatii de la Institutul "Elie Wiesel"

De asemenea, el a mentionat ca in comisie s-a decis si o majorare de 100% a salariului de baza pentru angajatii de la Institutul "Elie Wiesel".

"La 'Elie Wiesel' este o situatie pentru ca, fiind in subordinea Secretariatului General al Guvernului, a ramas undeva in negura vremurilor. Ne-am uitat si noi pe o grila de salarizare acolo, intamplator, domnul Vexler a descoperit, si un cercetator de acolo are un salariu de 1.600 de lei in conditiile in care alti cercetatori de acelasi nivel de pregatire au un salariu de 4.000 lei. De aceea s-a facut aceasta marire pentru ca si cei de la Institutul 'Elie Wiesel' sa beneficieze de aceeasi atentie a statului si, totodata, daca, in urma maririi, se depaseste grila, ramanem in grila", a declarat Solomon.

Proiectul de lege urmeaza sa mearga la promulgare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri