Paul Stanescu, vicepresedintele PSD, a anuntat luni, inaintea Biroului Permanent National al PSD, ca referendumul pentru familie, prin care se doreste modificarea Constitutiei, in asa fel incat familia sa fie definita ca uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, ar urma sa aiba loc in mai, scrie Digi24.

„Cel mai probabil in luna mai ar trebui sa fie referendum pentru familie, dupa toate calculele”, a declarat luni, vicepremierul Paul Stanescu.

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei se numara printre temele abordate in sedinta de luni a Biroului Permanent National al PSD.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

Initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei a trecut de Parlament anul trecut, in mai, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

Citeste si:
Orban, despre referendumul privind familia: Asa e lasat de la Dumnezeu
Ludovic Orban, despre...

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Totusi, in privinta initiativei de revizuire a Constitutiei exista suspiciunea ca inregistrarea si dezbaterea propunerii s-au realizat cu incalcarea prevederilor Legii nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, suspiciune ce ar trebui inlaturata de parlamentari.

Citeste si:
BREAKING PSD planuieste sa boicoteze investirea Guvernului Orban 2
BREAKING Liderii PSD au votat...
Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Data la care va avea loc referendumul pentru modificarea Constitutiei
Setari Cookie-uri