Deputatii PSD au propus miercuri, in sedinta comisiei juridice, ca persoanele condamnate pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta, precum si cele in stare de recidiva, sa nu poata beneficia de posiblitatea masurilor alternative de executare a pedepselor privative de libertate precum detentia la domiciliu sau detentia in zilele de sambata si duminica, scrie Hotnews.

Acestia au revenit astfel asupra propriilor amendamente prin care aceste persoane nu mai erau exceptate din categoria celor care pot beneficia de aceste masuri, menite sa decongestioneze penitenciarele.

Masurile se aplica in cazul pedepselor de maximum 5 ani pentru cei care au savarsit o fractie de 1/5 din pedeapsa. Pe de alta parte, miercuri, deputatul UDMR a propus 3 sau 4 ani maximum. Propunerea sa a fost amanata.

De asemenea, comisia a amanat din nou o decizie finala pe acest proiect, pana la sedinta viitoare, cel mai probabil luni.

Ce prevede noua propunere

Noua propunere semnata de "grup PSD" prevede astfel:

Masurile alternative NU se aplica in cazul persoanelor condamnate:

a) pentru infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei;
b) pentru infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal sau pentru infractiunile prevazute la art. 254 - 257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei (vechiul cod penal - n.r.)
c) persoanelor aflate in stare de recidiva.

Care sunt masurile alternative definite in proiectul de lege:

a) masura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;

b) masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar.

c) masura de executare a pedepsei privative de libertate in regim mixt, de echivalent zile de munca in folosul comunitatii si de zile de executare sambata si duminica intr-un centru special infiintat sau in penitenciar.

Bratara electronica nu mai este obligatorie

O alta modificare adusa miercuri este faptul ca bratara electronica nu mai este obligatorie in cazul detentiei la domiciliu. Cei de la PSD au propus si votat urmatorul amendament:

Masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune, cu sau fara bratara electronica.

Presedintele comisiei juridice, deputatul Eugen Nicolicea, a anuntat de asemenea ca nu se vor mai contopi toate proiectele ce vizeaza executarea pedepselor si se va lucra pe un singur proiect privind exclusiv masurile alternative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri