Proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor a primit un raport favorabil din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, cu 13 voturi „pentru”, noua voturi „impotriva” si doua abtineri. Astfel, prin decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, ar putea beneficia de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica, scrie Digi24.

Proiectul legislativ urmeaza sa intre miercuri pe ordinea de zi a sedintei plenului Camerei Deputatilor.

Pe data de 11 aprilie, Comisia juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.

De asemenea, Comisia juridica a decis ca „masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica”.

Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse deoarece „opinia publica nu doreste asa ceva”.

Citeste si:
Linia de tramvai 41 va fi suspendata in zilele de weekend
Linia de tramvai 41 va fi...

„Opinia publica nu doreste asa ceva. Nu este vorba de nicio presiune si orice e trecut intr-o lege este legal. Constatand ca o astfel de masura nu este acceptata de opinia publica, tii cont de opinia publica”, a declarat, saptamana trecuta, Eugen Nicolicea.

O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridica, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar. Astfel, judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fractia de 1/5 din pedeapsa necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, membrii comisiei au decis ca este vorba despre persoane condamnate la pedepse de pana la 5 ani.

Proiectului mai prevede ca masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fractionata a pedepsei privative de libertate in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura de executare, precum si executarea pedepsei in regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent.

Citeste si:
Guvernul vrea majorarea pedepselor pentru omor, viol, rapiri
Guvernul vrea majorarea...

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Restrictii de trafic in Bucuresti la finalul acestei saptamani