Presedintele PSD, partid aflat la guvernare in Romania, vorbeste despre realitatile economice … din alta tara. Inflatia este de 1,6% (nu de 5% cum spune INS), sub media UE (nu cea mai mare din UE, cum spune Eurostat). Chiar si pentru aceasta inflatie vinovate sunt … companiile straine (nu politicile iresponsabile ale Guvernului). Liviu Dragnea a facut aceste afirmatii in cadrul unei emisiuni la Antena 3 pe parcursul careia, insa, a reusit sa se contrazica deseori. La un moment dat a admis ca inflatia, totusi, este de 5%, si printre vinovati a mentionat si institutiile statului, insa altele decat Guvernul.

Dragnea a sustinut ca "sub nicio forma" nu este de acord cu ideea ca inflatia ar fi generata de politicile de crestere a veniturilor romanilor.

"S-a spus: din cauza PSD. Si vorbim de cauze spuse si de BNR si de alti analisti. Cresterea preturilor la energie - in primul rand este vorba de liberalizarea ceruta de FMI si UE, deci nu e o decizie a Guvernului si, de asemenea, si de unele politici de cartel facute de unii operatori economici cu capital strain in Romania. Deci, nu e din cauza Guvernului. Cresterea pretului barilului de petrol pe pietele internationale - martie 2018 fata de martie 2017 - o crestere de 33%. Nu noi am decis. Cresterea preturilor la produsele agricole importate si alimentare importate. Noi importam 70% din UE si constatam ca aici au crescut preturile la bunurile pe care le importam. Sigur ca am constatat ca aceste companii cu capital strain cand au vazut ca veniturile romanilor cresc - si salarii, si pensii - si-au zis "hai sa marim si noi preturile" (teoria spune, insa, ca inflatia este un dezechilibru major prezent in economia unei tari care, la sfarsit de an fiscal, arata daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum -n.r.)”, a precizat Dragnea.

Acesta ignora, insa, faptul ca importurile din UE (unde inflatia este inca negativa) au ajutat Romania in lupta cu inflatia, pentru ca preturile de import au ramas scazute.

In plus, presedintelui Camerei Deputatilor sustine ca nu toata cresterea de salarii a fost "mancata" de inflatie. “Daca dam la o parte inflatia de 5% (n.r.: nu de 1,6%???) ramane o crestere reala calculata de peste 6%. Daca toate institutiile actionau cum trebuie - si sper ca o sa inceapa sa actioneze cum trebuie -, nu mai aparea aceasta inflatie si romanii beneficiau de toata cresterea salariala", a mai afirmat Dragnea.

Noi acuzatii la dresa BNR care "nu prea colaboreaza cu Guvernul"

Institutiile pe care presedintele PSD le acuza ca “nu prea colaboreaza cu Guvernul", sunt, in mod special, Banca Nationala a Romaniei si ANRE.

"Cred ca Banca Nationala este a Romaniei, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea Romaniei si este o institutie romana care trebuie sa lucreze in beneficiul Romaniei si in beneficiul romanilor. Si sunt convins ca ar trebui ca, impreuna cu guvernul, sa lucreze pentru diminuarea inflatiei si pentru a gasi cele mai bune solutii de politica monetara, care este politica BNR, nu sa ascultam mereu cum oameni care lucreaza la Banca Nationala fac tot felul de previziuni publice si care produc deservicii Romaniei, oameni cu functii importante din Banca Nationala care, desi Comisia Europeana a spus ca deficitul comercial, deficitul de cont curent al Romaniei nu genereaza probleme, pentru ca e sub 4%, asa cum s-a stabilit (...), cu toate astea stie el ca asta va produce necazuri in Romania. Pai cum poti sa vii sa spui asa ceva?”, a subliniat Dragnea, facand referire la avertismentele lansate de economistul sef al BNR, Valentin Lazea cu privire la riscul pe care il prezinta majorarea deficitului de cont curent pentru economia romaneasca in cazul unei crize financiare.

Dragnea a avansat, in context, ideea ca unele actiuni de la BNR sunt coordonate cu unele declaratii ale opozitiei, chiar ale sefului statului: "Incerc sa inteleg, dar incet-incet ma duc acolo cu gandul, ca prea seamana, prea sunt coordonate unele actiuni de la Banca Nationala, unele declaratii ale presedintelui, unele declaratii ale altor lideri politici din opozitie, stiri false, poate cineva, undeva, este nervos sau unii sunt nervosi ca Romania chiar este pe cale sa inceapa sa-si foloseasca potentialul propriu pentru romani", a mai spus liderul PSD.

In realitate, sustin economistii, cresterea preturilor este determinata de majorarea nesustenabila a salariilor (fara corespondent in productivitate) fapt care duce la cresterea consumului, care nu mai poate fi acoperit din productia interna. Astfel, preturile cresc din cauza cererii ridicate si ofertei insuficiente, alimentate si de majorarile de preturi administrate (gaze, energie) care sunt in responsabilitatea Guvernului. Preturile de import cresc din cauza deprecierii leului, care, la randul sau, este determinata cresterea deficitului comercial (care cere tot mai multa valuta si duce, implicit, la scumpirea acesteia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri