Klaus Iohannis: Cu acesti pesedisti, nu vom face nicio descentralizare

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, sambata, la Blaj, ca, din pacate, de la Revolutie incoace, nicio majoritate nu a avut suficient curaj sa duca descentralizarea la sfarsit, el aratandu-se convins ca nici actuala guvernare nu o va face, deoarece aceasta isi doreste sa tina resursele la centru.

"Nu am avut, din pacate, de la Revolutie incoace, nicio majoritate care a avut suficient curaj sa duca descentralizarea la sfarsit. Au existat diferite incercari. Descentralizarea s-a produs in hopuri, nu in hopuri mari, in hopuri mici", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres. Seful statului a adaugat ca a existat acum patru ani o faza in care si el a crezut ca se va face "un pas hotarat" in sensul descentralizarii, doar ca nu s-a intamplat, a opinat Klaus Iohannis, din motive politice.

"Acum, cu acesti pesedisti, nu vom face niciun fel de descentralizare, fiindca se vede de la o posta ca ei doresc sa tina resursele acolo, la centru, si sa le dirijeze discretionar. Ori, o descentralizare autentica nu inseamna doar sa-i dai posibilitatea primarului sau presedintelui consiliului judetean sa faca un lucru, trebuie sa-i lasi si banii. Deci, descentralizare fara bani este o descentralizare de ochii lumii, o descentralizare falsa", a declarat presedintele.

Iohannis crede ca descentralizarea trebuie facuta si ca ea va produce modernizare in administratia publica.

"Am avut aceasta convingere si cand am fost primar, si acum am ramas cu ea. (...). Fara descentralizare, o sa fim, cumva, la jumatatea drumului. Primarul stie ce vrea sa faca in localitatea lui, directorul scolii stie ce vrea sa faca in scoala lui. Pai sa se ia de mana si sa mearga la ministru, la orice ministru, sa ceara voie sa faca un lucru care este bun pentru comunitate? Nu cred ca este normal asa ceva. Deci, descentralizarea trebuie sa mearga mana in mana, nu doar decizia, ci decizia cu banii", a declarat seful statului.

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis, de Mica Unire
Klaus Iohannis: Moştenirea...

Klaus Iohannis a mai spus ca ultima etapa unde toate comunitatile au pierdut a fost reforma salariala.

"Si-au facut pesedistii un calcul sa dea mai multi bani la lume. Da, dar banii nu au fost. Si atunci de unde au luat banii? De la comunitatile locale. Este un demers foarte, foarte incorect, un demers gresit. Nu asa se procedeaza. Bunastarea nu se va produce dand artificial mariri pe hartie la bugetari, vorbesc de maririle salariale, ci bunastarea se va produce cand, intr-adevar, comunitatile vor fi mai bogate, cand oamenii vor castiga real mai bine. Ori acest lucru nu poate fi impus de la guvern. Nu mai suntem in anii comunismului sau ai socialismului, cand si atunci am avut pe unul care a crezut ca le stie pe toate si ca viitorul va fi de aur. Ei, ghinion, nu a fost. Eu nu vreau sa repetam acea experienta nefericita cu unul care crede ca le stie pe toate si rezultatul este o catastrofa nationala. Eu imi doresc sa avem o democratie autentica, unde chestiunile locale sunt decise local, chestiunile centrale sunt decise central, dar cu cap si cu consultare, nu arbitrar si dupa mintea unuia care se crede mai destept decat restul lumii. Asa nu a functionat niciodata, nici nu va functiona", a conchis Klaus Iohannis.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri