Legea care reglementeaza inchisoarea part-time, adoptata de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, cu 181 de voturi "pentru" si 87 de voturi "impotriva" si trei abtineri, modificarile la proiectul de lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, introducand un regim de detentie la domiciliu pentru condamnarile de pana la un an de inchisoare, inclusiv pentru cei condamnati pentru coruptie, exceptie facand faptele cu violenta, potrivit Digi24.

Persoanele carora li se aplica regimul semideschis

Potrivit unui amendament propus de PSD, „regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani pentru fapte comise cu violenta”.

De asemenea, persoanele condamnate la o pedeapsa cu inchisoare de pana la un an, si care nu a comis fapte cu violenta, realizeaza arestul prin detentie la domiciliu.

Totodata, regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani.

O alta modificare a grupului PSD spune ca persoanele care mai au de executat 18 luni pana la implinirea fractiei minime obligatorii pentru liberarea conditionata din pedeapsa initiala a inchisorii mai mare de un an beneficiaza tot de arest la detentie.

Citeste si:
Legea inchisorii la domiciliu a trecut de Parlament
Parlamentul a votat, iar,...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Ce beneficii au cei care publica lucrari stiintifice

De asemenea, pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie si inovatie brevetata, se considera 20 de zile executate din pedeapsa.

„Caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit, potrivit dispozitiilor legale, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, denumit in continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, denumita in continuare UEFISCDI”, se arata in textul modificarilor.

O alta modificare adoptata ii apartine deputatului UDMR Marton Arpad si prevede ca persoanele condamnate au dreptul de a participa la inhumarea sau incinerarea sotului sau sotiei, a unui copil, parinte, frate sau sora ori bunic sau bunica pe o perioada de cel mult 5 zile, iar conducerea penitenciarului va asigura paza pe toata durata permisiunii de iesire pentru condamnatul cu privire la care apreciaza ca prezinta un pericol pentru ordinea publica in cazul iesirii din penitenciar.

Persoanele condamnate pot fi invoite si in caz de motive umanitare. Invoirea din motive umanitare se poate acorda pentru solutionarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum si in caz de calamitate.

Citeste si:
Senatul a respins majorarea alocațiilor cu 20%. Votul decisiv, în...
Senatul a respins majorarea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri