Intrebat de jurnalistii prezenti la Palatul Cotroceni daca a citit motivarea Curtii cu privire la revocarea sefei DNA, presedintele Iohannis a declarat ca a citit motivarea deciziei si ca va continua sa o citeasca " pana cand o inteleg foarte bine".

"Am citit motivarea deciziei Curtii. Ca sa nu apara o confuzie am spus de prima data ca voi citi aceasta motivare pana cand o inteleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit", a declarat Iohannis.

Iohannis: Motivarea aduce mai multe intrebari decat clarificari

Presedintele Iohannis a precizat ca, dupa o prima citire a motivarii, sunt doua chestiuni despre care poate vorbi in acest moment, declarand ca "motivarea aduce mai multe intrebari decat clarifiari"

"Citind aceasta motivare au aparut cateva lucuri pe care pot sa vi le comunic si astazi, care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina. In aceasta etapa motivarea aduce mai multe intrebari decat clarificari, dar o aprofundare ulterioara poate ne duce mai aproape de adevar. Vom vedea".

Cum blocheaza PSD-ALDE...
Citeste si: Cum blocheaza PSD-ALDE organizarea unui referendum pe justitie

"Este nevoie de o lupta anticoruptie, chiar daca tot mai multi politicieni sunt nemultumiti"

"Toata dezbaterea a pornit in jurul luptei anticoruptie. Si atunci daca atatia politicieni sunt nemultumiti de lupta anticoruptie mai e nevoie de lupta anticoruptie? Aici raspunsul meu e ferm si clar: Da! si romanii sa aiba incredere ca aceasta e o lupta dreapta.

Sigur, au fost aduse exemple unde poate procedurile au fost discutabile, dar aceste chestiuni sunt in analiza, sunt in rezolvare si mii si mii de alte cazuri merg inainte si lupta anticoruptie e un succes in Romania. Merge mai departe" , a precizat liderul statului.

"PSD incearca sa amputeze puterile presedintelui Romaniei"

"Abordarea politica arata ca se incearca amputarea puterilor presedintelui Romaniei. PSD incearca sa amputeze puterile presedintelui Romaniei", este de parere Iohannis.

"Am vazut aceasta dorinta prima data cand s-a modificat legea ANCOM. Se pune intrebarea, nu cumva aceste legi au fost modificate si pentru a diminua puterea presedintelui? E clar ca PSD incearca cu toate mijloacele sa diminueze puterea presedintelui. Din pacate decizia CCR vine exact in aceeasi linie si logica.

Juncker: Amnistia in Romania...
Citeste si: Juncker: Amnistia in Romania ar fi un pas inapoi

Si de aici apar intrebarile. Care mai este statutul procurorilor in Romania dupa aceasta decizie? Mai sunt ei eficienti sau sunt dusi in subordinea ministrului justitiei decat sub autoritatea ministrului justitiei, asa cum scrie in Constitutiei. Este o intrebare la care trebuie sa raspundem.

O alta intrebare ar fi "Avem, un nou superministru al justitiei care decide si presedintele executa fara sa se tina seama de avizul CSM-ului?" De unde vine urmatoarea intrebare: Ce mai este CSM-ul? Cum poate sa garanteze independenta justitiei daca nici nu mai conteaza in procedura de demitere a unui procuror sef.

Iata intrebari la care incet incet sa inceapa sa raspunda si unii si altii. Sunt intrebari care trebuie sa primeasca raspuns dupa o dezbatere publica, clara, extinsa. Sunt dispus sa pun aceste intrebari intr-o dezbatere", a concluzionat Iohannis.

Ce spune despre suspendare

Intrebat daca se teme de suspendare, Iohannis a precizat ca PSD-istii "se grabesc".

Tur de forta al liderilor UE...
Citeste si: Tur de forta la Bucuresti. Juncker cere o presedintie ferma, puternica

"Nu va exista nicio suspendare pentru ca nu exista niciun temei si daca unii pesedisti se trezesc vorbind de suspendare la televizor e treaba lor".

De asemenea, acesta a anuntat ca nu a luat o decizie cu privire la sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, spunand ca "sunt in faza in care ma lamuresc ce e cu decizia CCR si cu motivarea".

Sursa foto: Agerpres Foto