Modificarile aduse saptamana trecuta de comisia speciala condusa de Florin Iordache Codului de Procedura Penala vor intra astazi in dezbaterea plenului Senatului. Proiectul este inscris la punctul 1 pe ordinea de zi. Amintim ca, in paralel, Ministrul Justitiei Tudorel Toader a fost invitat de Comisia de la Venetia sa ofere explicatii pe marginea modificarilor legilor penale.

Printre noile prevederi se numara articole cu dedicatie pentru politicieni sau oameni influenti, precum Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu, dar si amendamente prin care cei care comit fapte penale primesc noi instrumente in lupta cu justitia, fiind efectiv avantajati in fata anchetatorilor, scrie G4Media.ro.

Sintagma ”suspiciune rezonabila” a fost inlocuita peste tot in lege cu sintagma ”indicii temeinice”, iar modalitatile si posibilitatile de realizare a interceptarilor au fost drastic restranse.

Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala.

Durata urmaririi penale este redusa la un an. Daca in acest timp procurorii nu reusesc sa trimita in judecata persoana in cauza, atunci dosarul se claseaza automat.

Liberarea conditionata poate fi ceruta din 6 in 6 luni, fata de intervalul minim de un an cat trebuie sa treaca acum intre solicitari.

Opozitia si asociatiile profesionale ale magistratilor au criticat dur modificarile aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de procedura penala, despre care au spus ca vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminand o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiunile.

In raportul inaintat Senatului, Comisia speciala a introdus doua noi motive care pot fi invocate pentru revizuirea unei sentinte judecatoresti definitive:
• Neredactarea si / sau nesemnarea hotararii de catre judecatorul care a participat la solutionarea dosarului (ar putea fi avantajat Liviu Dragnea);

• Sanctionarea disciplinara a judecatorului sau procurorului pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca astfel a fost influentata decizia pronuntata (ar putea fi avantajat Dan Voiculescu).

Modificarile au fost facute la propunerea PSD si ALDE si au vizat articolul 453 alineatul (1) din Codul de procedura penala:

”Revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta cand:
• neredactarea si/sau nesemnarea hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei (amendament PSD si ALDE)

• un judecator sau un procuror a fost sanctionat disciplinar definitiv pentru exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, daca aceste imprejurari au infLuentat solutia pronuntata in cauza (amendament PSD)”

De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede ca este interzisa, in timpul urmaririi penale, comunicarea publica a oricarei informaţii referitoare la faptele si persoanele care fac obiectul procedurii:

• ”Art. 4 (3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri si nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate. (amendament PSD si UDMR)”.

Totodata, instanta de apel nu mai poate sa dea o pedeapsa cu condamnare unei persoane care a fost achitata in prima instanta decat daca apar probe noi, ceea ce ar face procesul mult mai greoi:

• ”Art. 421 alin (2) Instanta de apel nu poate desfiinta sentinta primei instante prin care s-a dispus achitarea inculpatului si nu poate pronunta o hotarare de condamnare direct in apel dectt daca sunt readministrate probe noi care sa conduca la desfiintarea solutiei de achitare a primei instante pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusa achitarea (amendament PSD)”.

Raportul urmeaza sa fie trimis Senatului in calitate de prima camera sesizata, apoi Codul de procedura penala se va intoarce in comisia Iordache, urmand sa fie transmis apoi Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca isi doreste finalizarea dezbaterilor pe cele doua Coduri penale pana la finalul sesiunii parlamentare, in caz contrar spunand ca va fi convocata o sesiune extraordinara in luna iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri