Senatul a adoptat miercuri, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, propunerea de modificare a Codului de procedura penala, scrie Agerpres.

Proiectul, care a fost initiat de parlamentari PSD si ALDE, a intrunit, in plenul Senatului, 74 de voturi "pentru" si 28 "impotriva".

Senatorii au aprobat toate modificarile la Codul de procedura penala propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache.

Niciunul dintre amendamentele respinse in Comisie nu a trecut in plen.

Opozitia acuza favorizarea lui Dragnea

Unul dintre cele mai controversate amendamente prevede ca rejudecarea dosarului se poate cere daca judecatorul nu a semnat/redactat decizia. Opozitia semnaleaza faptul ca aceasta prevedere ar fi dedicata liderului PSD pentru ca ii va putea permite sa ceara rejudecarea dosarului referendumului.

Care sunt noile amendamente adoptate

Potrivit amendamentelor adoptate, instanta de judecata poate dispune controlul judiciar pe o perioada de cel mult 30 de zile, prelungit cu cel mult 160 de zile, cel care spune ca suspectul sa fie adus cu mandat de aducere numai in mod exceptional si motivat, iar denuntul sa fie in termen de 6 luni de la luarea la cunostinta despre infractiune.

Senatorii au decis ca masura arestului preventiv sa se ia doar in cazul existentei unor probe si indicii temeinice, fiind inlocuita astfel sintagma "suspiciuni rezonabile". Parlamentarii au stabilit si ca procurorii sa poata sa distruga probele dintr-o inregistrare obtinuta in mod nelegal si sa intocmeasca un proces verbal in acest sens, pe care sa il depuna la dosarul in cauza.

Organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la persoana in termen de maxim un an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta. Organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei, a mai stabilit Senatul.

Un alt amendament prevede ca, dupa incetarea masurii de supraveghere tehnica, procurorul informeaza in scris in cel mult 10 zile pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre masura de supraveghere tehnica ce a fost luata in privinta sa.

"Revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta si in cazul neredactarii si/ sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei", prevede un alt text.

Un alt caz in care se poate cere revizuirea hotararilor judecatoresti definitive este si daca un judecator sau un procuror a fost sanctionat disciplinar definitiv pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca aceste imprejurari au influentat solutia pronuntata, au mai stabilit parlamentarii din comisie.

De asemenea, conform unui alt amendament adoptat, "instanta de apel nu poate desfiinta sentinta primei instante prin care s-a dispus achitarea inculpatului si nu poate pronunta o hotarare de condamnare direct in apel decat daca sunt administrate probe noi care sa conduca la desfiintarea solutiei de achitare a primei instante pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusa achitarea".

Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore, au mai decis senatorii.

De asemenea, "declaratiile suspectului sau inculpatului vor fi obligatoriu inregistrate cu mijloace tehnice audio si puse integral la dipozitia apararii sub sanctiunea excluderii acestei probe".

"In cursul urmaririi penale, audierea suspectului sau inculpatului de catre procuror se inregistreaza cu mijloace tehnice audio sau audio-video. Atunci cand inregistrarea nu este posibila, acest lucru se consemneaza in declaratia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concreta a motivului pentru care inregistrarea nu a fost posibila", mai prevede textul adoptat.

Conform noilor prevederi, martorul poate refuza sa depuna marturie cu privire la acele fapte sau imprejurari care ar putea atrage raspunderea sa pentru savarsirea unei fapte penale. O persoana audiata in calitate de martor protejat sau amenintat nu poate fi audiata in aceeasi cauza, in calitate de martor cu identitate reala, decat daca au incetat temeiurile care au condus la acordarea altei calitati. O persoana nu poate avea mai multe calitati de martor fara identitate reala si nici nu poate fi in acelasi timp si martor amenintat si martor protejat in aceeasi cauza, cu privire la aceleasi fapte sau imprejurari.

Inregistrarile efectuate de parti si de subiectii procesuali principali constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Inregistrarile de pe camerele de supraveghere asezate in locurile publice pot constitui mijloace de proba, a mai decis comisia.

Un alt articol adoptat prevede ca "pentru a putea servi la pronuntarea unei solutii de trimitere in judecata, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei, inregistrarile audio si video si fotografiile furnizate de parti, de subiectii procesuali principali ori de alte persoane trebuie sa poata fi verificate din punct de vedere al legalitatii obtinerii lor si expertizate, in vederea stabilirii realitatii ori veridicitatii acestora''.

"In cursul urmaririi penale sau al judecatii, organele de urmarire penala sau instanta de judecata pot comunica public date despre procedurile penale care se desfasoara doar atunci cand datele furnizate justifica un interes public prevazut de lege sau acest lucru este necesar in interesul descoperirii si aflarii adevarului in cauza", au mai hotarat senatorii.

Alt amendament adoptat spune ca "suspectul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nefiind obligat sa isi dovedeasca nevinovatia, si are dreptul de a nu contribui la propria acuzare si dreptul de a nu coopera in cadrul oricarei proceduri penale. Orice dubiu cu privire la vinovatia suspectului sau inculpatului ii profita exclusiv acestuia".

Senatorii au stabilit, de asemenea, ca probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in proces, fiind lovite de nulitate absoluta, iar probele si mijloacele de proba excluse se pastreaza sigilate la sediul Parchetului, in ceea ce priveste cauzele aflate in faza de urmarire penala, respectiv al instantei, in cauzele aflate in curs de judecata.

Senatul a mai decis ca in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice, precum si furnizarea de alte informatii, provenind de la autoritati publice, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri si nu se pot face referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea au fost condamnate.

Proiectul urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri