”Sunt aceste doua optiuni acum – OUG sau angajarea raspunderii. Ordonanta ar fi cea mai rapida varianta, mai ales ca vine si vacanta parlamentara. Optiunea pentru angajarea raspunderii ar fi fost bine sa se faca inainte de motiunea de cenzura, deoarece clar va mai urma una si modificarea Codului penal va fi tergiversata”, a declarat unul din liderii PSD.

Acesta a explicat insa ca varianta angajarii raspunderii ar oferi o aparenta de legitimitate mai mare decat ordonanta de urgenta.

”Pana la urma e, totusi, procedura parlamentara. Pe de alta parte, exista precedent: Boc a adoptat noile coduri – penal si civil – prin angajarea raspunderii Guvernului, in iunie 2009. Tariceanu a modificat legile justitiei tot prin angajarea raspunderii in 2005. Deci, din acest punct de vedere, chiar daca e mai anevoioasa, procedura angajarii raspunderii nu ar amorsa aceleasi tensiuni precum ordonanta de urgenta”, a mai spus liderul PSD.

Angajarea raspunderii Guvernului - da sau nu?

Dezavantajul major al angajarii raspunderii este ca ofera posibilitatea opozitiei si presedintelui Iohannis de a impinge pana in toamna intrarea in vigoare a modificarilor la Codul penal, exact lucrul pe care Liviu Dragnea vrea sa il evite. Opozitia poate depune o noua motiune de cenzura in cazul angajarii raspunderii, iar seful statului poate cere reexaminarea legii in Parlament si o poate trimite si Curtii Constitutionale. Din acest motiv, cea mai probabila varianta ramane Ordonanta de urgenta, au mai spus sursele citate.

PSD vrea sa majoreze pensiile...
Citeste si: PSD propune pensii speciale marite pentru parlamentari

Despre cele doua variante se va discuta luni, la ora 15:00, in sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PSD.

”Acolo se va decide si cine va face parte din grupul de lucru si cine il va conduce”, au declarat sursele social-democrate.

Nemultumiri fata de intarzierea modificarii Codului Penal

In PSD exista si nemultumiri profunde fata de intarzierea, nepermis de mult in opinia unora, a modificarii Codului penal. ”Suntem de un an si jumatate la guvernare si nu s-a facut nimic in acest sens. Pai de ce?”, a mai spus unul dintre liderii social-democrati.

Cel mai important articol din Codul penal care urmeaza sa fie modificat este cel care incrimineaza abuzul in serviciu, infractiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat joi, in prima instanta, la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

CCR amana iar decizia privind...
Citeste si: CCR amana iar decizia privind protocoalele dintre Parchet si SRI

PSD a propus cea mai radicala revizuire a acestei infractiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro si scaderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cat este in prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori in dosarul in care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei.

In cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul in serviciu, Liviu Dragnea scapa automat de acuzati si, implicit, si de condamnarea de 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penala mai favorabila.

Sursa foto: Agerpres Foto