Sindicatele din penitenciare, impotriva legilor PSD

Viitorul mecanism de protectie a victimelor trebuie scos de sub control politic, deoarece cine a deturnat fonduri in interes de partid de la copii aflati in dificultate o va face si de la victimele infractiunilor, afirma Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Sindicatele sustin ca pentru infractori se cheltuie de peste o mie de ori mai mult decat pentru victimele acestora.

”Cu aproape 3 ani intarziere, Romania incepe timid sa puna in practica Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii. Intre timp au fost peste 20 de initiative pentru protectia infractorilor, daca excludem modificarea de ansamblu a legilor justitiei si a legislatiei penale in acelasi scop”, afirma sindicalistii intr-un comunicat de presa.

“Consideram oportun ca acest viitor mecanism de protectie a victimelor sa nu fie gestionat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). De acolo s-a demonstrat ca pot fi deturnati bani pentru partid prin angajari fictive.

Deoarece Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, este condamnat in prima instanta pentru deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate, in interes de partid. Este, deci, extrem de posibil ca si banii destinati victimelor infractiunilor sa aiba aceeasi soarta daca acestia raman sub control politic si daca mecanismul institutional presupune incadrarea de personal la comanda politica. 1,2 milioane de euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de euro/an pentru detinuti. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar aceasta prapastie este adancita de costurile masurilor recent adoptate sau propuse”.

Citeste si:
Protest în Parlament: PSD cere guvernului sa nu măsluiască cifrele...
Protest în Parlament: PSD...

Costurile estimate pentru fiecare detinut pus in libertate prin recursul compensatoriu si care recidiveaza sunt de peste 24 mii euro/recidivist. Estimam peste 5.000 de recidivisti din ‘promotia Toader’ in urmatorii ani si peste 120 milioane/an in prejudicii pentru victime, costuri sociale si de administrare a justitiei. La aceste sume se adauga peste 13 milioane euro/an pentru sisteme de supraveghere electronica pentru detentia la domicliu si peste 500 de milioane de euro pentru despagubirile propuse a fi acordate fostilor detinuti”.

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri