Comisia Europeana ar putea fi nevoita sa-si reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticoruptie din Romania, din rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), in conditiile in care capacitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de a mentine un istoric bun al rezultatelor in circumstante dificile ar fi pusa sub semnul intrebarii, a declarat luni pentru AGERPRES un purtator de cuvant al Comisiei Europene

Reactia vine dupa revocarea procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, de catre presedintele Klaus Iohannis, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale.

''Nu comentam hotarari ale instantelor nationale sau punerea lor in aplicare. Dupa cum stiti, am subliniat in mod repetat ca independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea sa de a lupta eficient impotriva coruptiei sunt de o importanta capitala. Acesta este elementul central al rapoartelor Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Comisia a fost clara, in rapoarte MCV succesive, ca capacitatea Directiei Nationale Anticoruptie de a-si mentine performantele in circumstante dificile era un semnal important al sustenabilitatii. Daca acest parcurs in lupta impotriva coruptiei ar fi pus sub semnul intrebarii, Comisia ar putea fi nevoita sa-si reevalueze aceasta concluzie'', a declarat sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat luni dimineata, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi. Decretul presedintelui Klaus Iohannis privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a fost publicat, luni, in Monitorul Oficial.

"In executarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre ministrul Justitiei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, (...) presedintele Romaniei decreteaza: Articol unic: Doamna Laura Codruta Kovesi se revoca din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in decret.

Citeste si:
Dan Stroe, fost director in ANAF, urmarit penal de DNA
Dan Stroe, fost director in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Radiografia educatiei: cati tineri tin la diploma si merg la facultate