Senatul a adoptat, marti, ca for decizional, initiativa legislativa a deputatului PSD Catalin Radulescu care prevede ca starea de incompatibilitate si conflictul de interese sa fie prescrise dupa trei ani de la data savarsirii lor, scrie Ziare.com.

Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 13 "impotriva".

Proiectul merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Faptele de incompatibilitate si conflict de interese in cazul demnitarilor si functionarilor publici se vor prescrie in termen de 3 ani de la comiterea lor, potrivit unui amendament votat marti dimineata de Comisia Juridica a Senatului.

Comisia juridica a Senatului a adoptat marti dimineata un raport de admitere la initiativa care modifica legea 176/2010 privind integritatea in functiile publice. Concret, a fost introdusa prescrierea faptelor de incompatibilitatea si conflict de interese pentru demnitari si functionarii publici in termen de 3 ani de la comiterea lor, scrie G4Media.

Citeste si:
Prescrierea dupa 3 ani a conflictului de interese, neconstitutionala
Prescrierea dupa trei ani a...

Care sunt modificarile adoptate de comisie:

”Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor”.

Initiativa ii apartine deputatului PSD Catalin Radulescu, condamnat in 2016 la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia. Propunerea lui Radulescu a fost semnata de peste o suta de parlamentari PSD.

Raportul comisiei juridice urmeaza sa intre azi in plenul Senatului, forul decizional, pentru vot final, dupa ce initiativa a fost respinsa in luna aprilie de Camera Deputatilor.

Saptamana trecuta, Parlamentul a modificat o alta lege esentiala pentru lupta anticoruptie, cea privind sanctionarea faptelor de coruptie (lega 78/2000).

Citeste si:
Expert: Ministrul Sanatatii nu este in conflict de interese
Laura Stefan, expert...

Cum scapa deputatul "mitraliera"

Modificarea a fost propusa de deputatii PSD Catalin Radulescu si Andreea Cosma si a vizat dezincriminarea obtinerii de foloase din operatiuni comerciale incompatibile cu functia, daca beneficiarul este o terta persoana.

Legea 78/2000 este unul din actele normative fundamentale pentru activitatea DNA. Nu mai putin de 40% din activitatea procurorilor anticoruptie, cu privire la faptele conexe sau asimilate celor de coruptie, se bazeaza pe aceasta lege.

Catalin Radulescu, supranumit si ”deputatul mitraliera” a fost condamnat in decembrie 2016 la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia. Adica exact pe baza articolului 12 din legea 78/2000 a carui modificare a propus-o si a reusit sa o treaca prin Parlament.

Practic, daca foloasele necuvenite obtinute in urma operatiunilor financiare incompatibile cu functia nu sunt exclusiv materiale, ori daca au fost obtinute pentru altul, cel care a comis fapta nu poate fi tras la raspundere.

Citeste si:
Cat costa amenzile pentru rovinieta si in cat timp se prescriu
Amenzi rovinieta 2018: unde...

Sursa foto: Agerpres / Cristian Nistor

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri