"De 10 ani exista intre tarile noastre un Parteneriat Strategic solid in toate domeniile, pe care ne dorim sa-l aprofundam si, in acelasi timp, sa-i dam mai multa concretete", a spus seful statului, care a amintit ca i-a primit, la Palatul Cotroceni, atat pe Francois Hollande, cat si pe actualul presedinte francez Emmanuel Macron.

"Prietenia Romania- Franta este speciala si datorita celor doua comunitati deja traditionale care actioneaza ca adevarati ambasadori in viata de zi cu zi", a mai spus Iohannis.

Seful statului a vorbit despre aportul romanilor la societatea franceza. "Comunitatea romana din Franta a demonstrat ca este un contribuitor important la dinamica economica si sociala a societatii franceze, iar comunitatea franceza din Romania, si multi dintre ei se afla astazi aici, si ma bucura acest lucru, este o comunitate vivace, activa in mediul economic si nu numai", a punctat el.

Iohannis a vorbit despre unul dintre conceptele viziunii franceze - fraternitatea. "Sunt convins ca doar unindu-ne fortele, in spiritul fraternitatii noastre istorice, Romania si Franta vor contribui, ca doua ancore de stabilitate la un capat si celalalt al Uniunii Europene, la reusita relansarii proiectului unei Uniuni mai puternice", a spus el.

Lumea in schimbare aEUR"...
Citeste si: Lumea in schimbare aEUR" Romania in contextul geopolitic actual

De asemenea, seful statului a facut referire si la Sezonul Romania - Franta, ce va incepe la finalul anului. "Fara a neglija trecutul, Sezonul este orientat catre viitor si urmareste sa puna in lumina un destin comun, intr-o Europa pe care impreuna, Romania si Franta, ne-o dorim mai puternica", a afirmat presedintele.

El a subliniat ca, dincolo de semnificatiile istorice pentru Franta, 14 Iulie "a devenit si o sarbatoare a valorilor democratice care ne unesc: atasamentul fata de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetatean sa poata reusi in viata si in societate - ceea ce numim egalitate - si convingerea ca nimeni nu trebuie lasat in voia sortii, si anume fraternitatea".

Dupa discursul oficial, seful statului a urat, in franceza, succes echipei Frantei in finala Campionatului Mondial de fotbal de duminica.

La receptia de sambata, de la Ambasada Frantei la Bucuresti, au fost prezenti si membri ai corpului diplomatic, ai Guvernului, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, precum si fostul procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Vizita lui Emmanuel Macron: O...
Citeste si: O privire de ansamblu asupra prezentei franceze in economia romaneasca