Viorica Vasilica Dancila, premierul Romaniei, i-a scris presedintelui Comisiei Europene despre protestele din 10 august, subliniind ca s-a incercat “inlaturarea pe cale violenta a guvernului”, dand vina pe Klaus Iohannis. Guvernul a facut trei greseli majore in acest gest.

Prima greseala – V.V. Dancila a IGNORAT poporul roman, care asteapta de o saptamana o pozitie oficiala a Guvernului, ducandu-se in schimb catre Comisia Europeana.

A doua greseala – V.V. Dancila a mintit, si acest lucru este evident. Jandarmeria Romana a confirmat recent ca a fost vorba de “cateva sute” de protestatari violenti, acestia fiind de altfel si identificati ca facand parte din galerii. La circa 100.000 de oameni, ponderea lor este de 0,5% din total. Deci, V.V. Dancila s-a dus catre Comisia Europeana spunand, practic, “cateva sute de demonstranti au incercat sa inlature guvernul pe cale violenta. Am ales sa gazam si lovim restul de peste 99.000 de romani”.

A treia greseala – Prin aceasta scrisoare, V.V. Dancila se afunda si mai mult in penibil. Probabil PSD considera ca Uniunea Europeana este la nivelul partidului pe care il reprezinta si nu poate disocia adevarul de minciuna. Mai mult, intr-un act penibil, Dancila da vina pe Klaus Iohannis pentru violente, desi marturii contrare sunt sute de filmari din Piata Victoriei.

”Manifestatia din 10 august a devenit un subiect de disputa politica intensa, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care in toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii fata de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate”, sustine Viorica Dancila in scrisoarea trimisa conducerii Comisiei Europene.

”De asemenea, functia constitutionala de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor”, a subliniat ea.

Sefa guvernului de la Bucuresti sustine in scrisoarea trimisa la Bruxelles ca protestul din 10 august a fost organizat in contextul ”receptarii pozitive in mare parte” a bilantului primelor sase luni de guvernare, dar ca, din cauza ca ”obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociatiile romanilor din strainatate, initiatoare ale manifestatiei, s-au retras din organizarea protestului”.

”Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de intimidare a unor obiective in spatiul public”, mai arata Dancila.

Totodata, ea sustine ca ”fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”.

Informatia despre scrisoarea trimisa de Viorica Dancila catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele Frans Timmermans, a fost publicata initial pe Facebook, de catre Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigatii Media.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri